Доступність посилання

ТОП новини

Європейський спорт переживає «мафіозну навалу»


Брюссель – Корупція та договірні матчі нерідко супроводжують спортивні ігри різних рівнів та істотно б’ють по репутації спорту. Тим часом як у Євросоюзі та за його межами міжнародні установи намагаються викорінити цей феномен, новини про дискваліфікації та судові позови щодо корумпованих арбітрів та спортсменів продовжують надходити.

Підкуп судді чи гравця, корупція та договірні матчі… Ці явища доволі поширені у сучасному спорті. Тільки за останній час європейська міжнародна поліція Європол викрила цілу нелегальну мережу ставок, куди були втягнуті 425 арбітрів і де робилися ставки на близько 4 сотнях футбольних матчів.

Керівник одного зі спеціалізованих аналітичних центрів «Спорт і громадянство» Сільвіан Ланда каже, що з розвитком інтернету нелегальний ринок ставок переживає справжній бум, а це, звичайно, не йде на користь благородній місії спорту.

«Ось уже 5–6 років розвивається феномен корупції, пов’язаний із он-лайн ставками. Мафіозні структури множаться й інвестують у спорт, при цьому знаходячи способи відмивання грошей. Як виявилося, організація цих схем доволі проста, а світ спорту до цієї мафіозної навали готовим не був», – каже представник центру «Спорт і громадянство».

Тим часом, у євроустановах робляться спроби покласти край корупції та договірним змаганням. Єврокомісія ухвалила окремі директиви й чекає від Ради Європи спеціальної конвенції щодо заборони такої практики.

Нелегальні «азійські оази ставок»

Зі свого боку, члени Європарламенту закликають до швидких та невідкладних дій. Італійський євродепутат Сальваторе Яколіно каже: «Санкції щодо порушників повинні бути чіткими, стримувальними й ефективними. Це глобальний виклик нечесним матчам, які мають виявляти всюди у Євросоюзі. Для цього слід співпрацювати і на європейському рівні, і з третіми країнами».

На думку Яколіно, треба ставитися серйозно до так званих нелегальних «азійських оаз ставок». Це делікатне питання має вирішуватися і політиками, і поліцією, і судочинною системою, вважає євродепутат від Італії.

«Правильні санкції проти корупції – це викорінення та вилучення з офіційних змагань. Адже ці санкції – єдиний спосіб усвідомлення молоддю того, що є правила, яких слід дотримуватися», – зазначає депутат від Італії, в якій кілька днів тому позови до суду за договірні матчі отримали понад 30 осіб.

Нечесна гра відверне публіку й спонсорів

Справа стосується репутації спорту, яку слід зберегти, закликають європейські політики.

Експерт Сільвіан Ланда додає: війна корупції у спорті оголошена. Однак засобів для отримання перемоги над нечесними схемами поки що залучено надто мало. А результати можуть бути сумними.

«Корупція справді добралася до самої сутності спорту, – каже він. – Фальсифікація результатів – це підміна істинного покликання та місії спорту. Водночас, договірний матч породжує втрату інтересу публіки й спонсорів».

Тобто, не оминути і економічних втрат, додає експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG