Доступність посилання

ТОП новини

У Туркменистані обрали першого парламентаря від «альтернативної» партії


Будівля Меджлісу в Ашгабаті, попереду позолочений пам’ятник першому президентові Сапармуратові Ніязову, фото 2012 року
Будівля Меджлісу в Ашгабаті, попереду позолочений пам’ятник першому президентові Сапармуратові Ніязову, фото 2012 року
У Туркменистані оголосили результати довиборів до Меджлісу (парламенту) у п’яти одномандатних округах, за якими один із цих мандатів уперше отримає представник іншої партії, ніж владна Демократична партія Туркменистану, повідомили в понеділок агентства.

За цими результатами, підбитими ще минулої п’ятниці, перемогу в одному з округів здобув Оразмаммед Маммедов, голова правління новоствореної Партії промисловців і підприємців Туркменистану – єдиної наразі у країні «альтернативної партії».

Цю партію створили лише восени минулого року після того, як на початку того року парламент ухвалив закон про створення партій.

На час попередніх виборів, кінця 2008 – початку 2009 року, з конституції Туркменистану вже зняли пункт про однопартійність країни, але інших партій, крім Демократичної, ще не існувало. До того в Туркменистані офіційно єдиною дозволеною була Демократична партія Туркменистану – колишня компартія радянських часів, головою якої є президент.

Критики вважають, що створення «альтернативної» Партії промисловців і підприємців є символічним кроком, і насправді ця партія буде під повним контролем влади Туркменистану.

Нинішнє скликання парламенту Туркменистану, в якому 125 депутатів, наближається до завершення каденції, наступні загальні вибори мають відбутися у грудні цього року.
XS
SM
MD
LG