Доступність посилання

ТОП новини

Хтось підказав німцям ідею щодо операції Юлії Тимошенко?


Німецькі лікарі радять Тимошенко продовжити лікування
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:07:32 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Німецькі лікарі радять Тимошенко продовжити лікування

Німецькі лікарі не виключають проведення операції Юлії Тимошенко. Про це після роботи міжнародної медичної комісії з обстеження колишнього прем’єр-міністра заявив голова правління клініки «Шаріте» Карл-Макс Айнгойпль.

Керівник берлінської клініки «Шаріте» Карл-Макс Айнгойпль разом із колегою Анетт Райссгауер 10 червня вперше обстежили в палаті лікарні «Укрзалізниці» пацієнтку Юлію Тимошенко без камер та співробітників Качанівської колонії. Німецький лікар спостерігає прогрес у лікуванні колишнього прем’єра, проте наполягає на подальшому стаціонарному лікуванні Тимошенко.

Більше того, Айнгойпль заявив про необхідність активнішої терапії – інвазивної терапії. За його словами, не виключена можливість оперативного втручання та спеціальних блокад.

Натомість українські члени комісії з обстеження Тимошенко заперечують наявність такої інформації від німецьких лікарів.

Вперше за рік і один місяць перебування Тимошенко в лікарні «Укрзалізниці» німецькі медики змогли з нею поспілкуватися сам-на-сам.

«Передусім я хочу відзначити позитивні зміни, які полягали у тому, що сьогодні ми змогли поспілкуватися з пані Тимошенко у відсутності персоналу, що спостерігає за нею, а також без відеокамер. Ми розглядаємо цей крок як правильне гуманне рішення», – розповів про першу бесіду з колишнім прем’єром віч-на-віч голова правління клініки «Шаріте» Карл-Макс Айнгойпль.

Голова правління клініки «Шаріте» Карл-Макс Айнгойпль
Голова правління клініки «Шаріте» Карл-Макс Айнгойпль
За словами німецького фахівця, наразі не доводиться говорити про серйозний прогрес у здоров’ї Юлії Тимошенко. Гальмування з одужанням він пов’язує зі страхом, маючи на увазі знервований стан хворої через порушення кримінальних справ, судові процеси, перебування під цілодобовим наглядом тощо.

«Ускладнення цієї хвороби було викликане саме цим страхом. Саме страх ускладнює подальше лікування хронічної хвороби, яка супроводжується больовим синдромом», – наголошує Айнгойпль.

Під час попереднього огляду української пацієнтки, а це було в лютому, Айнгойпль наголошував, що в Юлії Тимошенко спостерігається хронічний біль у спині, правій нозі та правому плечі. Тоді йшлося про лікування нервових корінців за допомогою фізіотерапевтичних процедур. Тепер, у ситуації з больовими синдромами, що склалася, медики вирішують розпочати інвазивну терапію.

«Інвазивна терапія – це специфічні медичні заходи. Тут ми говоримо про стереотактичні заходи, а також про можливість оперативного втручання», – пояснює голова правління клініки «Шаріте».

Німецькі дипломати і раніше пропонували лікування Тимошенко за кордоном

Ще до зустрічі з пресою інформаційна агенція «Українські національні новини» (УНН) поширила інформацію про якийсь телефонний дзвінок, що кардинально змінив позицію німецьких медиків.

За інформацією джерела агенції, вранці німецькі медики спостерігали динаміку загального стану пацієнтки Юлії Тимошенко. Йшлося навіть про можливе завершення занадто тривалого курсу її реабілітації.

І раптом, після телефонної розмови Карла-Макса Айнгойпля, вони змінили своє рішення, заявив співрозмовник УНН. Берлінські лікарі стали наполягати на операції Тимошенко за межами України.

Представники німецьких дипломатичних кіл, які були присутні під час обговорення подальшого лікування Юлії Тимошенко, в розмові з кореспондентом Радіо Свобода спростували повідомлення про телефонний дзвінок до берлінського лікаря, після якого могла змінитися тактика курсу лікування. Вже півтора року німецькі дипломати пропонують лікування Тимошенко за кордоном, і про це поінформовані усі високопосадовці України, наголосив дипломат.

Офіційно ж головний нейрохірург України академік Євген Педаченко заявив, що під час роботи міжнародної комісії про оперативне втручання не йшлося.

«Йдеться лише про блокади. Потрібно спочатку провести діагностичні тести, потім буде вирішене питання взагалі – чи робити блокаду, чи ні. Якщо у нашої пацієнтки є певна недовіра до українських лікарів, то німецьким лікарям було запропоновано провести блокади», – повідомив головний нейрохірург України.

Про плани медиків поінформований захисник Юлії Тимошенко – Сергій Власенко. Тепер лікарі чекають на рішення самої пацієнтки.

А що стосується заяв про переведення колишнього прем’єра до Качанівської колонії, мовляв, це вже дозволяє її стан (цю думку не раз озвучували в Міністерстві охорони здоров’я України), то німецькі лікарі далі наголошують, що таке повернення за ґрати для її здоров’я може бути несприятливим.

А тим часом Юлію Тимошенко можуть відпустити до хворої матері – Людмили Телегіної, що мешкає в Дніпропетровську, сказав, за повідомленнями, помічник керівника державної пенітенціарної служби України Ігор Андрушко.

За його словами, для того, щоб екс-прем’єра могли тимчасово відпустити з лікарні до хворої матері, має бути спеціальна заява до начальника Качанівської колонії.

Раніше тітка Юлії Тимошенко Антоніна Ульяхіна розповідала журналістам, що через хвилювання у матері відняло ноги і вона перестала ходити.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG