Доступність посилання

ТОП новини

«Бабусь літнього віку на виборчу дільницю везуть похоронним автобусом – це ознака цієї влади» – Швайка


Чому не знайшли винних у фальсифікації на виборах парламенту 2012 року?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:24:58 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Чому не знайшли винних у фальсифікації на виборах парламенту 2012 року?

Гості «Вашої Свободи»: Ігор Швайка, народний депутат («Свобода»); Аркадій Корнацький, екс-кандидат у народні депутати у 132-му виборчому окрузі.

Дмитро Шурхало: Минулого тижня спікер Верховної Ради Володимир Рибак оголосив про те, пане Швайка, що припинено роботу ТСК з розслідування порушень на парламентських виборах 2012 року. А про результати вашої роботи ми так нічого і не чули. Чому так сталося?
Ваша Свобода
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:25:00 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Ігор Швайка: Власне, у чому була суть створення ТСК?

– Суть очевидна. У п’яти округах не встановили переможця.
Ігор Швайка
Ігор Швайка

По п’яти виборчих округах ЦВК всупереч закону ухилилася від виконання своїх обов’язків і не встановила результати виборів
Ігор Швайка
Ігор Швайка: Не тільки. П’ять округів – це один з предметів. А решта предметів – це, до речі, діяльність Вищого адміністративного суду, який через 2-3 місяці після закінчення критичного строку оскарження скасовує депутатські повноваження, зокрема, Балоги і Домбровського. Це і інші порушення. Це бездіяльність правоохоронних органів.

Я хотів би зупинитися на деяких моментах, які ми з’ясували у ході нашої двомісячної роботи.

Перше. По п’яти виборчих округах ЦВК всупереч закону ухилилася від виконання своїх обов’язків і не встановила результати виборів, хоча могла і повинна була це зробити.

По п’яти так званих проблемних округах, в тому числі по 132-у, де переможцем став Аркадій Корнацький, вибори відбулися. Результати встановити можливо. ЦВК чомусь саме ці округи, а це, я нагадаю, ще округ київський, де кандидував наш член партії Юрко Левченко проти Пилипишина, який «засівав» Київ рясно і щедро, але кияни показали дійсну волю, саме по цих округах було ухвалене таке собі єзуїтське рішення встановити їх у «підвішеному» стані.

Що дає мені право це говорити?

– Що дає Вам право казати, що там можна було встановити?

Для чого існували веб-камери на дільницях? Не тільки для того, щоб онук діду передав привіт
Ігор Швайка
Ігор Швайка: Це норма закону. ЦВК у випадку відсутності схожих даних, тобто при наявності розбіжностей між протоколами ОВК і тими, хто подає це, іншими суб’єктами виборчого процесу, а ми бачили, що в 132 виборчому окрузі практично військові дії із залученням «Беркута», із залученням незрозумілих людей, зі втручанням народних депутатів, з незрозумілими рішеннями суду, які витребують, незрозуміло по якому позову, в якій кримінальній справі всі документи виборчого процесу, повинна була б на себе перебрати повноваження ОВК. Це передбачено законом.

Друге – дуже суттєве, про що знають практично всі громадяни України, бо цим нововведенням активно користувалися. Мільярд гривень викинутий на камери спостереження. У ході роботи нашої ТСК ми досліджували. Це доволі копітка робота. Але її можна виконати. І ми її зробили. Зокрема по 132 виборчому округу, де проходять різні цифри. От різні цифри у протоколі ДВК, які подає опозиція, і цифри, які подає ОВК. Враховуючи, що між ними є суттєве розходження, ці дані не може ЦВК начебто прийняти.

Повертаємося до самого результату. Для чого існували веб-камери на дільницях? Не тільки для того, щоб онук діду передав привіт, помахавши в камеру ручкою. Так, вони в режимі онлайн працювали до закінчення голосування, тобто до закриття дільниць. Але після закриття дільниць ці всі камери працювали в режимі запису і збереження всіх тих матеріалів.

Отже, коли працювали ТСК, ми знайшли, як різняться протоколи. Зокрема по 132-у і, по-моєму, по Черкаській області суттєве положення було. Коли ми бачимо протокол опозиції, і ми чуємо, власне, бачимо зображення разом зі звуком, як підбивалися підсумки на конкретній дільниці. Тобто це робота, звичайно, марудна, копітка, але це і є робота слідчого, і є робота виборчої комісії.

– Чекайте, слідчого чи ЦВК?

Ігор Швайка: У першу чергу ЦВК, у другу – слідчих органів, які розслідують бездіяльність ЦВК або місцевих правоохоронних органів. Тобто, ЦВК так само виконує функції слідчого – досліджує матеріали і приходить до висновку: можна чи не можна.

– Так чому ми не почули висновки ТСК про все це у Верховній Раді?

Ігор Швайка: Два слова. Що ми побачили? Ми побачили, що перебіг виборчого процесу і оголошення головою ДВК результатів повністю збігаються з протоколами, які подає представник від опозиції. Це перша частина. Тобто встановити можна і повинні були.

Друге. Чому не почули? Тому що на цей час апарат Верховної Ради відмовився безмотивно зареєструвати проект постанови про звіт ТСК. Спочатку цей звіт голови ТСК і мене, як заступника голови ТСК, був включений у попередній порядок денний. Але особливість голови Верховної Ради України Володимира Рибака полягає в тому, що він, очевидно, вперто не хоче читати регламент і не розуміє, що питання, які внесені у порядок денний на тиждень пленарний, вносяться після погоджувальної ради за поданням комітетів і, зокрема, ТСК.

Авакову було сказано: у п’ятницю доповідаєш.У порядок денний включили. Але раптом на наступний день пункт порядку денного, доповідь голови ТСК, з порядку денного зникає.

– На підставі?

Ігор Швайка: Просто так Рибаку захотілося. Просто апарат вирішив не реєструвати проект постанови, просто він вирішив не приймати звіт ТСК, оскільки фактично з боку КПУ і Регіонів робота ТСК була заблокована. Мовою юристів це називається «зловживання наданим правом»...

– У який спосіб заблокована?

Ігор Швайка: Спочатку регіонали з комуністами подали свої кандидатури. Їх було сім: шість регіоналів плюс комуніст. П’ять представників від опозиції. ТСК формуються за квотним принципом. Це норма регламенту, норма закону. П’ять плюс сім – маємо 12. Ми маємо 12 членів комісії, з яких п’ять регулярно приходять на засідання, а сім регулярно, переконливо, вперто не приходять на засідання. П’ять – немає кворуму. Юридично засідання комісії не проводилося. Члени ТСК працювати як члени ТСК або заступник, або голова, а самого засідання ТКС не відбувалося унаслідок неявки, блокування роботи з боку КПУ і Регіонів.

Наразі у нас є проект постанови, який Рибак якимось чином ( я тепер не знаю, як він викручується з цієї ситуації) обіцяв зареєструвати. Дати відповідне завдання апарату Верховної Ради…

– Проект постанови щодо чого?

Ігор Швайка: Щодо звіту ТСК, щоб вона була роздана депутатам, була оприлюднена в газеті «Голос України».

– Пане Корнацький, на Вашу думку, голосування пройшло нормально? Коли почалися порушення: під час голосування чи вже під час підрахунку голосів?
Аркадій Корнацький
Аркадій Корнацький

Аркадій Корнацький: Вся та виборча кампанія, як і виборча кампанія, якщо згадати дещо раніші часи, наприклад, 2010 року, нормальною охарактеризована, звичайно, бути не може. Тому що і в передвиборчий період, і в сам день виборів влада зробила все можливе для того, щоб сфальшувати ці вибори.

І, за моїми особистими підрахунками, які базуються на знанні справи, можна сміливо стверджувати, що таких не порушень навіть, а злочинів навіть, які вчинялися на порушення виборчого законодавства, виборчих прав і свобод людини вчинялися великі тисячі.Не було такої виборчої дільниці, де не вчинялися б фальсифікації.

– Під час голосування?

Аркадій Корнацький: Під час голосування і до.

– А у чому полягали під час голосування?

Аркадій Корнацький: Та у всьому, що є. Наприклад, «каруселі» так звані. Наприклад, підзвіз виборців. Наприклад, зіпсування тих бюлетенів, де на перший погляд видно, що…

– А як можна зіпсувати бюлетень під час голосування? Його кинули в скриньку і все.

Аркадій Корнацький:Бюлетень, де видно, що переміг, поставлена відповідна відмітка за опозиційного кандидата, просто відповідний член ДВК натискає пальцем, а палець забруднений, наприклад, тушшю або чим-небудь – бюлетень зіпсований.

– Це вже під час підрахунку голосів.

Аркадій Корнацький: Це під час підрахунку. А під час голосування – я ж не хочу вдаватися в такі деталі, тому що так ми ніколи це не осягнемо.

– Нам цікаво встановити, коли був пік порушень?

Я пригадую, як щойно голосування скінчилося, а тут недалеко від нас була прес-конференція Миколи Азарова, як лідера виборчого списку Партії регіонів, він казав, що нас звинувачували, що нечесно, а вибори пройшли чесно.

Тобто, на момент закінчення голосування у прем’єр-міністра і очільника виборчого списку Партії регіонів були підстави казати, що вибори відбулися чесно.

Аркадій Корнацький: Таких підстав, щоб так сказати, не було ні в кого. Тим більше, у тих людей, які фальсифікували ці вибори. І оці піки, чи Ви сказали, що пік,а я сказав би, що це були сотні піків, це були фактично всі ОВК, тому що вже саме на ОВК, коли переважному складу цих ОВК ставало зрозуміло, що перемагає опозиційний кандидат, тоді вже доклалися максимум зусиль, задіювалися всі можливі адміністративні та всякі інші способи, щоб зробити ту фальсифікацію.

Зокрема на 132 окрузі, Ви ж знаєте, як це було зроблено, або чули про це. Коли на офіційному веб-сайті ЦВК за результатами підрахунку 100% бюлетенів висвітилася цифра моєї перемоги з відривом у понад 4 тисячі голосів, 4 167, то тут же впродовж декількох секунд голова ОВК отримав вказівку, що робити. Оголосити перерву. Тут же негайно впали без свідомості декілька, здається, що три членів ОВК від Партії регіонів, тут уже інші захотіли до туалету і таке інше.

Оцей сценарій спрацював саме на те, щоб взяти перерву для того, щоб учинити ці фальсифікації і з судом, і з «Беркутом» і так далі.

– На Вашу думку, де найбільше було порушень: на ДВК чи вже вище?

Аркадій Корнацький: Наймасовіші порушення відбулися, звичайно, на рівні ДВК.

– На початковому рівні все ж таки?

Аркадій Корнацький: В Україні було понад 33 тисячі, близько, здається, 34 тисяч ДВК. Якщо ми візьмемо мінімум, самий мінімальний рівень, десь три порушення або злочини, якщо називати речі своїми іменами, на кожній ДВК, то це виходить більше 100 тисяч вчинених владою злочинів на порушення виборчого законодавства.

– Пане Швайка, коли Ви працювали, до якого висновку дійшли, де було найбільше порушень, на якому рівні?

Ігор Швайка: Поки пан Аркадій говорив, я намагався собі пунктиром просто провести, що у нас включається у порушення.

Перше – це списки виборців. Це їх нехлюйське формування. Друге – агітаційні матеріали. Коли двірники зривають агітаційні матеріали провладних кандидатів, а навіть сміттєві баки обмальовують прізвищами. Все рівно впізнаваність прізвища дається взнаки. Намалюй хоч на стіні будинку, хоч на сміттєвому баку.

Я, правда, не знаю, як кандидати від Партії регіонів ставляться до того, що їхніми «хваміліямі» обмальовані сміттєві баки. Я думаю, що для перемоги їм гроші не пахнуть. Далі є підвіз виборців. Далі є псування бюлетенів. Далі є переписування протоколів. Далі є залучення інших людей.

Зрозумійте, коли сказати про кожен окремий із цих видів, я Вам можу сказати, як юрист, який практикував у корпоративній сфері. Що таке злочин в економічній площині?

– Давайте краще у виборчій.

Ігор Швайка: В економічній або у виборчій – немає значення. Просто принципи.

От кожна із цих окремих подій – ну що такого, що двірник зриває Корнацького або Швайку зі стовпа? Ну нічого, начебто порушення правил благоустрою. І тут же чіпляє там Фельдмана або Азарова, або Чечетова. Ну, нічого ж страшного. Правильно? Ну, не злочин же? Не злочин. Але в цілому сукупність цього, сукупність окремих розрізнених дій є злочином.

– Я зрозумів. Але ж Ви самі сказали, що були підстави встановити результат виборів.

Ігор Швайка: Так.

– Це все не давало підстав не встановлювати? Що на якомусь баку щось написали – це ще не підстави скасовувати вибори?

Ігор Швайка: Абсолютно!

– Отже, основні порушення відбулися тоді, коли підрахунок голосів вівся, так?

Ігор Швайка: Підрахунок голосів ДВК і встановлення результату ОВК.

– Отже, де були найбільші порушення: в окрузі чи на дільниці?

Ігор Швайка: Коли злочинці розуміють, що всіх цих дрібненьких порушень, в тому числі підзвозу виборців…

Знаєте, що мене шарпнуло один раз? Вже були проміжні вибори після цих, до Харківської обласної ради. Знаєте, чим виборців підвозять?

– Чим?

Коли 5-7 бабусь літнього віку на виборчу дільницю урочисто везуть похоронним автобусом – це є ознака дійсності цієї влади
Ігор Швайка
Ігор Швайка: Ритуальним транспортом. Коли сидить 5-7 бабусь літнього віку, їх на виборчу дільницю урочисто везуть похоронним автобусом – це є ознака дійсності цієї влади. От будь-яким способом, навіть ритуальним транспортом.

Де найбільша частина відбулася? Коли бандитські організатори з бейджиками журналістів, в обличчя ми ж то знаємо тих, хто у полях працюють, вони ж знають хто і чим займається, коли вони підводять риску, що не вийшло «завалити» кандидата від опозиції, тобто всі оці попередні підготовчі дії розрізнені не склалися в загальну картинку, що голосують за висуванця від Партії регіонів або за так звану технологію «незалежного кандидата», включається інший механізм – вимикається світло, переписують протоколи.

– Скажіть, де? Ц е переважно на ДВК чи…?

Ігор Швайка: Переважно на ДВК, коли є момент, і є команда. Бо якісь дільниці неслухняні вже повезли в ОВК, здали це, їх прийняли. Залишається якась частина. Це може бути 10-15% від загального обсягу дільниць. Скажімо, якщо це великий округ…

– Все-таки давайте встановимо одну річ, щоб людям було зрозуміло. Основні порушення відбувалися на дільниці чи вже в ОВК?

Одні на дільниці – переписування протоколів, псування, переписування підсумкових результатів. Другі – ОВК
Ігор Швайка
Ігор Швайка: Дві частини. Одні на дільниці – переписування протоколів, псування, переписування підсумкових результатів. Другі – ОВК.

– Де більше? Де серйозніші порушення?

Ігор Швайка: Серйозніше на фініші – в ОВК.

– І у Вас теж?

Аркадій Корнацький: Згоден. Абсолютно!

Коли треба порушувати, знаходиться армія «беркутів», суддів, підконтрольних голів райдержадміністрацій. Коли треба встановити результат, сидять 15-20 нещасних членів ОВК, які раптом усі захотіли вийти у туалет
Ігор Швайка
Ігор Швайка: Власне, чому і виникло питання цих п’яти так званих проблемних округів. Тому що ЦВК (ще раз наголошу і буду повторювати) могла і повинна була у випадку виявлення цих розбіжностей, в тому числі взяти відеозапис роботи кожної ДВК.

Я розумію, що суто фізично, напевне, ЦВК вийшла б за межі того встановленого строку. Але коли треба порушувати, то у нас знаходиться армія «беркутів», суддів, підконтрольних голів райдержадміністрацій. Коли треба встановити результат, то у нас сидять 15-20 нещасних членів ОВК, які раптом усі захотіли вийти у туалет.

– Пане Корнацький, основна проблема на Вашому окрузі – це недосконалість закону чи просто те, що деякі посадові особи ігнорували цей закон, не виконували, порушували?

Аркадій Корнацький: Немає законів абсолютно досконалих, але будь-який, найбільш досконалий закон завжди може бути спотворений волею людей. І все те законодавство, яке приймалося цією владою, спрямоване було, є на даний час, у тому числі й те, що приймається, або є спроби його приймати, спрямоване на те, щоб досягти нечесними, фальсифікаційними методами бажаного результату.

А те, що робила Партія регіонів у всіх її проявах у регіонах, зокрема і на ОВК, то це просто навіть не фальшування, а повне ігнорування вимог законодавства, а також вимог Конституції, глобальне порушення…

– Чекайте, партія не може. Ви так кажете, що партія. Очевидно, конкретні люди можуть робити порушення.

Давайте називати речі своїми іменами. Люди, які це робили, це все люди Партії регіонів
Аркадій Корнацький
Аркадій Корнацький: Давайте називати речі своїми іменами. Ці всі люди, які це робили, це все люди Партії регіонів. Або вони при владі, або це ті, які організували це все, задіяли так званих «активістів», мабуть, яких або змусили, або оплатили. Здебільшого це здійснювалося, звичайно, з використанням адмінресурсу, тому що робітники бюджетної сфери – це були, в основному, ті люди, яких змушували робити багато незаконних дій.

– Маємо запитання радіослухача.

Слухачка: Я брала участь у виборах і була й членом ДВК, і головою ДВК, і секретарем, і заступником. І я прекрасно знаю, як це все творилося.

Я не знаю того пана, який переді мною тільки що говорив. Я хочу повністю з ним погодитися, що дійсно, всі фальсифікації творилися на ДВК. І якщо навіть і голова не був… Я, наприклад, ніколи не була головою від провладної фракції, тому що іноді бувало й так, що і від опозиції мали право бути головою ДВК, то все рівно нам було дуже важко довести те, як воно повинно було бути, тому що був задіяний повністю адмінресурс.

– А у Вас є запитання до наших гостей?

Слухачка: Я просто хочу дати підтвердження того, що вони мають рацію, що та фальсифікація – то на ДВК. І навіть відповідні вказівки були з ОВК, хто повинен пройти.

– Ми все ж так тут дійшли висновку, що основні порушення в окрузі відбувалися вже, на ОВК.

Ігор Швайка: Є система вчинення злочину. Є підготовка до вчинення злочину. Є процес виконання. Є ексцес виконавця. Є різні інші форми. Про що ми не говорили б, ми сьогодні повертаємося до іншого. Наразі у Верховну Раду Мін'юст через Кабмін запропонувало проект закону про проведення повторних виборів у п’яти або в семи проблемних округах.

– Ніби ж у п’яти.

Ігор Швайка: У чому суть цього закону? Ні в чому. У чому суть була пропозицій…

– Чекайте! Суть закону в тому, щоб провести вибори. Як це може бути, суть закону про вибори ні в чому?

Аркадій Корнацький: Суть цього закону, щоб сфальсифікувати вкотре вибори.

Ігор Швайка: У чому суть закону? Навчання обов’язково? Необов’язково. Міжнародні спостерігачі одержують копії чи примірник протоколу. Подібні речі, то це приблизно, як необхідні для манікюру, які для процесу хірургічного втручання у головний мозок не мають ніякого значення.

У чому було значення…? Можна, я повернуся до долі одного мільярда гривень? Давайте вдумаємося у цю цифру!

– Так. Це які на відеокамери пішли.

Ігор Швайка: Відеокамери. Мільярд гривень! І що? Ми Європі, Америці, Росії, всьому світу пустили пил в очі і сказали: нам нічого не шкода для встановлення чесних результатів! І? І на виході, там, де ми повинні були скористатися цим доказом… Пробачте, будь ласка, можна чітко порахувати: мільярд поділити 33 тисячі виборчих дільниць. От на кожну ДВК ми витратили отакенний шмат «бюджетного пирога». І? І ми злочинно його загорнули і засунули у шухляду, не скористалися.

Зовні відбулося начебто «пакращення», яке вже стало лайливим словом в Україні, а всередині вийшла нормальна можливість для проведення фальсифікацій.

Аркадій Корнацький: Ви запитуєте, яким чином, у які способи? Так от, найбільш показовим, на мій погляд, фактом, який характеризує рівень злочинної підготовки чи підготовники злочину, як тут колега сказав, є те, що відбулося на моєму окрузі, безпосередньо в моєму виборчому процесі. Для того, щоб унеможливити участь у виборах опозиційного кандидата, схопили політичного заручника і кинули в тюрму. Людмилу Нікіткіну.

Людина, яка зі мною працює, яка повинна була бути у моєму штабі, займатися фінансовою стороною, тому що вона є професійним бухгалтером, яку й досі тримають у тюрмі. Людина, яка абсолютно не просто ні в чому невинна, не вчинювала ніяких злочинів, навіть простих, елементарних правопорушень. Це високофахова, чесна, порядна, інтелігентна людина. Жінка, до того ж ще й хвора тримається у тюрмі 11 місяців. І вона є політичним заручником того, що зробила Партія регіонів під час минулих виборів.

– Пане Корнацький, зараз іде дискусія. Одна з причин того, що заблокований чинний парламент, полягає у тому, коли ж проводити вибори: у серпні чи у жовтні? Ви, як учасник виборчої кампанії, можете сказати, коли їх доцільніше проводити?

Намагання призначити вибори на серпень, інший літній місяць – спроба вчинити чергові фальсифікації. Активний електорат є поза межами своїх виборчих дільниць. А бюджетники – «під рукою»
Аркадій Корнацький
Аркадій Корнацький: Мені, як учаснику виборчого процесу, без різниці, коли воно буде. Тому що я знаю, що я на тих виборах переможу.

Але є питання справедливості і знову ж таки є питання протидії фальсифікаціям або спробам фальсифікацій. Спроба, намагання призначити вибори на серпень або на якийсь інший літній місяць – це, безумовно, спроба вчинити чергові фальсифікації. Тому що активний електорат є поза межами своїх виборчих дільниць. Так само зарубіжні спостерігачі не зможуть приїхати в значній своїй частині. А бюджетники – ось вони «під рукою», інші категорії виборців, на яких можна вплинути і адмінресурсом, і підкупом, вони тут, як завжди, для послуг влади.

Тому принципова незгода опозиційних сил з призначенням виборів на літо – це абсолютно правильна позиція. І треба домагатися, щоб ці вибори були призначені восени. Зокрема та акція, яку ми маємо проводити на Миколаївщині 13-го…

– Пане Швайка, основна причина порушень – це недосконалість закону чи невиконання закону, порушення закону?

Ігор Швайка: Основна частина порушень – це не є незнання, це не є відсутність кваліфікації. Це є чітка установка здійснити порушення.

Ми можемо, як політична партія «Свобода», з політичною партією «Батьківщина», вести ідеологічні розмови, ми можемо вести ідеологічні суперечності, але ми знаємо, що на виході. Ми маємо 100, з них ми поділили 60 і 40. Ми один одному потисли руки...

– Якщо можна, до порушень. Це невиконання закону чи це недосконалість закону?

Ігор Швайка: Це є свідоме невиконання закону і свідома бездіяльність тих органів, які одержали завдання не припиняти правопорушення, а їх вчиняти, прикриваючись вищестоящою, власне…

Аркадій Корнацький: І це сутність нинішньої влади – порушення закону.

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG