Доступність посилання

ТОП новини

ЄС обурений стеженнями американців і вимагає пояснень


Брюссель – Євросоюз хоче від американців термінових і чітких пояснень щодо програми PRISM, тобто доступу до всіх даних інтернет-компаній, на кшталт Facebook чи Google. Національне агентство безпеки США з 2007 року має повний доступ до даних, розмішених в інтернеті та соціальних мережах. Коли це дізнались європейці, то гостро постало питання довіри, прозорості та недоторканності приватних даних.

Об’єднана Європа шокована американською програмою стеження в інтернет-мережі, яку порівнюють із «оруелівським «великим братом». Пояснення представника американської розвідки, що, мовляв, це стосувалося тільки іноземців, а не громадян США, не заспокоїло європейців, і Європарламент на нинішньому пленарному засіданні організував спеціальні дебати.

Єврокомісар Тоніо Борґ, виступаючи перед євродепутатами, зауважив, що його установа вимагає від Сполучених Штатів поваги до фундаментальних прав європейців, до захисту їхніх приватних даних та щодо доступу до цієї інформації на таких самих засадах, як і у випадках із громадянами США.

Ми хочемо пояснень. Зокрема, чи доступ до приватних даних обмежувався окремими випадками і на базі конкретних підозр
Тоніо Борґ
«Єврокомісія порушить це питання зі США при найпершій нагоді. Ми хочемо пояснень. Зокрема, чи доступ до приватних даних у рамках програми PRISM обмежувався окремими випадками і на базі конкретних підозр, чи, може, ця програма передбачала суцільну передачу даних», – зазначає член Єврокомісії, зауважуючи, що вже у п’ятницю в Дубліні на зустрічі американських та європейських міністрів ця проблема буде розглядатися першочергово.

Шпигування за громадянами несумісне з демократією – європарламентар

Євродепутат-ліберал від Нідерландів Софія Інт Велд висловила особливе обурення і невеликою кількістю зацікавлених парламентарів у сесійній залі Страсбурга, і несерйозністю підходу лідерів Єврокомісії до такого важливого питання.

Ми втрачаємо повагу до себе
Софія Інт Велд
«Як ми можемо вказувати Іранові, Єгиптові чи іншим державам, що вони не мають права шпигувати за своїми громадянами, бо це не має нічого спільного із демократією, і водночас робити те ж саме із нашими людьми? Ми втрачаємо повагу до себе», – заявляє вона.

Нідерландський європарламентар до того ж нагадала, що за останні два роки переговорів зі США щодо створення зони вільної торгівлі Євросоюз пішов на багато поступок, зокрема, погодившись на обмін даними задля боротьби із тероризмом. Але особливе партнерство між обома сторонами може будуватися тільки на відвертому діалозі, за участі політичних лідерів, здатних відстоювати права громадян, додає Софія Інт Велд.

Низка лідерів європейських країн вже висловила своє невдоволення прямим доступом американських спецслужб до даних найбільших інтернет-компаній світу. Серед них канцлер Німеччини Анґела Меркель, яка закликала лідерів ЄС якомога швидше зайнятися цим питанням.

Європейські спецслужби теж користувалися даними американців?

Нарікання на адресу влади у неспроможності охороняти права громадян на недоторканність приватної інформації найгучніше лунають в Англії.

Вільям Гейґ, держсекретар із закордонних справ Великобританії, заявив у Лондоні, що британці мають довіряти роботі своїх спецслужб та бути впевненими у їхній повазі до закону та демократичних цінностей.

«Для перехоплення змісту повідомлень будь-якої людини у Великобританії потрібен ордер, підписаний особисто мною, міністром внутрішніх справ або іншим міністром, – зазначає він. – Це не випадковий процес. Кожне рішення ґрунтується на широких нормативно-правових і політичних консультаціях».

Тим часом бельгійська преса повідомляє, що в Бельгії національна служба безпеки Sûreté de l'État вочевидь теж користувалася інформацією американської програми PRISM, яка дозволяла відстежувати електронну пошту, фото, листування та приватні документи. Втім, на думку місцевих експертів, бельгійські спецслужби не здогадувалися, з яких саме джерел американці здобували цю інформацію.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG