Доступність посилання

ТОП новини

Турецька влада зробила ставку на інформаційну війну і використовує провокаторів?


Сутички протестувальників з поліцією в Стамбулі, 11 червня 2013 року
Сутички протестувальників з поліцією в Стамбулі, 11 червня 2013 року
Прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган у вівторок заявив, що протести, які почалися майже два тижні тому, використовують люди, які хочуть нашкодити країні. Ердоган підтримав поліцію, яка сльозогінним газом, водометами і гумовими кулями намагалася розігнати протестувальників на площі Таксім у Стамбулі, яка стала епіцентром опору. У відповідь дехто кидав у правоохоронців камінням та «коктейлі Молотова».

Реджеп Тайїп Ердоган заявив депутатам в Анкарі, що «спроби зруйнувати імідж Туреччини» є частиною «системного плану». Турецький лідер також закликав протестувальників згорнути акцію. «Я закликаю молодих людей, які, я вірю, там є зі щирими почуттями, закінчити цей протест, і закликаю тих, хто наполягає на продовженні: цьому кінець. Ми цього більше не будемо терпіти», – заявив Ердоган.

Турецький керівник сказав, що деякі люди скористалися протестами для вандалізму, руйнували приватну власність в Анкарі та Стамбулі, і що останні події підривають турецьку економіку.

У середу Ердоган пообіцяв піти на зустріч із представниками протестувальників. Але нині він сказав, що «законні» вимоги не треба плутати з вимогами тих, хто хоче зіпсувати імідж Туреччини. Ердоган також розкритикував закордонні ЗМІ за «дезінформацію» про події на площі Таксім.

У Стамбулі поліція штурмує барикади на площі Таксім
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Що саме там відбувалося, Радіо Свобода розповів український журналіст Осман Пашаєв, який перебуває у Стамбулі.
Осман Пашаєв
Осман Пашаєв

– О шостій вечора поліція раптом покинула Таксімську площу, і її знову почали заповнювати люди. Вже зараз кілька десятків тисяч людей є, прийшли дві колони страйкарів із кількох профспілок, які ще тиждень тому оголосили страйк. На Таксім зараз мирно, спокійно (розмова відбувалася до того, як поліція вдруге за день увечері знову застосувала сльозогінний газ – ред). О 7:30 ранку поліція неочікувано прийшла на Таксім. Зранку і до третьої години тут відбувалися сутички: були водомети і застосування газу, але цього разу, на відміну від того, що було 10 днів тому, це не було зайве застосування сили, тобто картинка для телеканалів була чарівна: поліція застосовувала силу лише до тих, хто кидав каміння, і було враження від такої театральності події. І о шостій вечора раптом все зникло.

– Тобто протестувальники не прислухалися до прем’єра Ердогана, який закликав зупинити цю акцію?

– Так, але турецькою мовою дуже так іронічно лунала ця фраза, він сказав так: припиніть це все, і цілую ваші очі. Це спосіб іронії був, зухвала навіть іронія. Коли він це казав, у ту мить поліція вже намагалася увійти навіть в Ґезі-парк, і були бійки на кордоні Таксім-майдану і Ґезі-парку, раптом все припинилося. Людей більшає, вони не збираються покидати платформи і Ґезі-парк і кажуть, що вони не збираються відступати від протестів. Можна говорити і про те, що сьогодні кількість турецьких телеканалів, які це все нафільмували, була надмірною.

– На відміну від початку акції, коли турецькі ЗМІ практично ігнорували те, що відбувається. Скажіть, будь ласка, чого можна очікувати від зустрічі турецького прем’єра у середу з деякими учасниками протестів?

– Принаймні сам прем’єр твердить, що він який є, таким і залишається. Він сам до себе поставив немовби запитання: Ви кажете, що я жорстокий, я не змінився, це дослівно його слова. Але в цілому риторика змінилася, зараз намагання у влади виграти не силову війну, а інформаційну, створити картинку, що ми гасимо лише якихось екстремістів. До речі, невідомо, хто кидає каміння, бо сьогодні соціальні медіа, в Твіттері і у Фейсбуці, оприлюднили три фотографії того, як у людей, які кидають каміння, насправдіє за спиною зброя. І їм 40–45 років, вони ніякого стосунку до студентів не мають. Одразу пішли підозри масові про те, що це провокатори з боку влади, так звана цивільна поліція, вона просто в цивільному одязі буває, в джинсах, футболках серед людей, це прийнята практика в Туреччині. Але міністр внутрішніх справ Ґюлер сказав, що такого не може бути, поліції немає серед людей, і що це представники якоїсь соціал-демократичної групи, до цього мені, наприклад, не відомої. Треба буде цим поцікавитися, хто вони є. Але є й інша річ, самі ж протестувальники Ґезі-парку, коли застосовувались водомети і газ сьогодні, бігали по всьому периметру і закликали: у відповідь не застосовувати нічого. Тому це угруповання з камінням, яке потрапить сьогодні у всі медіа, це 20–25 людей із тисяч.


Антиурядові акції розпочалися у Туреччині 31 травня, після того6 як поліція намагалася придушити акцію проти забудови на території невеличкого парку Таксім-Ґезі в центрі міста. Це стало поштовхом до протесту, учасники якого звинувачують владу в авторитаризмі та насаджуванні ісламізму. Від початку акції троє людей загинуло і понад 5 тисяч поранено. Ці протести стали найбільшим викликом для прем’єра Туреччини, який на чолі партії «Справедливість і розвиток» прийшов до влади 10 років тому.
  • Зображення 16x9

    Мар’яна Драч

    На Радіо Свобода – з 1996 року. Вела різні програми, серед яких «Україна і світ» та «Свобода сьогодні». Вивчала міжнародні відносини в Рузвельтському університеті в Чикаго і державне управління та економіку в Інституті державного управління і місцевого самоврядування (нині Академія) в Києві. Директор Української служби Радіо Свобода з травня 2013 року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG