Доступність посилання

ТОП новини

Використовуємо усі здобутки попередньої влади, щоб рухатися до ЄС і НАТО – грузинський міністр


Алексі Петріашвілі
Алексі Петріашвілі
Україна і Грузія готуються зробити наступний крок у євроінтеграції. Очікується, що Україна має підписати, а Грузія парафувати угоду про асоціацію з Євросоюзом під час наступного саміту «Східного партнерства» у литовському Вільнюсі. Проте обидві країни мають завершити до цього часу складні «домашні завдання». Серед найскладніших – реформа судової системи, яку в Брюсселі вважають ключовим випробуванням для нинішньої нової урядової команди прем’єра Бідзіни Іванішвілі. Із судової реформи Радіо Свобода і розпочало розмову з міністром європейської та євроатлантичної інтеграції Грузії Алексі Петріашвілі.

– Попередній уряд Грузії багато хвалили за реформи державної служби. Грузію ставили в приклад іншим. Кожен, хто побував у Вашій країні, міг переконатися, що чиновники, які видають документи протягом дня, і дорожня поліція, яка не бере хабарі, – це досяжна реальність. Чи Ви думаєте, що зможете продемонструвати такі ж блискучі результати з реформою судової системи?

– Дуже сподіваюся, що ми будемо успішними, і є дуже добрі ознаки цього навіть протягом цих перших шести місяців нашого перебування при владі. Якраз 9 червня відбулася Конференція суддів, на якій вони без ніякого політичного тиску могли проводити вибори до Вищої ради юстиції. Це безпрецедентний випадок в історії країни, бо судді самі обирали кандидатів на ці посади. На них не було впливу, ані міністра юстиції, ані генерального прокурора, щоб вони ухвалювали якісь рішення. Комусь ці рішення будуть подобатися, комусь ні, але це будуть рішення, зроблені без політичного тиску. А це є великим досягненням, бо незалежне судочинство є ключовим для демократичного розвитку країни.

Делегація Європейського парламенту, яка нещодавно побувала у Тбілісі, похвалила керівництво Грузії за мирний перехід влади до опозиції шляхом виборів, і закликала до діалогу з президентом Міхеїлом Саакашвілі, з представниками попереднього уряду, до мирної конструктивної співпраці. Тертя, які існували між вами, вже скінчилися?

Усі успішні реформи, які провів попередній уряд, віталися нами, моєю політичною партією, ще тоді, коли ми були опозицією
– Мушу сказати, що усі успішні реформи, які провів попередній уряд, віталися нами, моєю політичною партією, ще тоді, коли ми були опозицією. І ми не збираємося відкидати цих досягнень. Ми збираємося будувати далі на цьому підмурівку, який заклала попередня владна команда. Ми виступаємо за послідовність і тяглість процесу реформ. Наприклад, у моєму міністерстві абсолютна більшість експертів, які працювали над угодами з Європейським союзом, продовжують над ними працювати. І подібна ситуація в інших міністерствах.

– Однією з умов підписання угоди про асоціацію з ЄС для України і Грузії є ухвалення закону про заборону дискримінації. Він включає не лише дискримінацію за етнічною, релігійною, статевою чи віковою ознакою, але і дискримінацію сексуальних меншин. І Грузія, і Україна є традиційними суспільствами, де гомосексуальність, наприклад, засуджує більшість населення. Як ви збираєтеся ухвалювати закон, який не має громадської підтримки?

Громадянське суспільство є дуже активним у Грузії. Воно висуває проекти законів
– Ми цей закон ухвалимо. Цими днями він проходить обговорення в уряді, пізніше його представлять у парламенті. Дуже важливо, щоб у цей процес було включено громадянське суспільство. Ми бачимо, що громадянське суспільство є дуже активним у Грузії. Воно висуває проекти законів, зараз ініціює обговорення цієї теми на різних ток-шоу.

Грузія впродовж століть славилася своєю толерантністю, і, я думаю, що вона має стосуватися не лише етнічних чи релігійних меншин, але і всіх, хто живе в нашій країні. Всі люди повинні мати рівні права перед законом.
  • Зображення 16x9

    Марія Щур

    В ефірі Радіо Свобода, як Марія Щур, із 1995 року. Кореспондент, ведуча, автор програми «Європа на зв’язку». Випускниця КДУ за фахом іноземна філологія та Центрально-Європейського університету в Празі, економіст. Стажувалася в Reuters і Financial Times у Лондоні, Франкфурті та Брюсселі. Вела тренінги для регіональних журналістів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG