Доступність посилання

ТОП новини

Чи відремонтує «Укравтодор» українські дороги?


Київ – Щоб довести українські дороги «до нормативного стану», потрібно 400 мільярдів гривень, заявляють в «Укравтодорі». Наразі ж хочуть встигнути до кінця року провести капітальний ремонт 3 тисяч кілометрів доріг і зберегти існуючу мережу. Обіцяють застосовувати сучасні технології, контролювати якість робіт і карати перевізників, які «розбивають» дороги перевантаженими автомобілями.

Президент України визначив будівництво та ремонт доріг «головним завданням на найближчі два роки для уряду». Мовляв, економічні реформи неможливо здійснювати з такими дорогами.

«Тому цей рік, наступний рік, Миколо Яновичу (прем’єр-міністр Азаров – ред.), це робота номер один. Так, як постраждали дороги минулого року, минулої зими, 12–13 років такого не було… І тут не потрібно ніяких дискусій», – сказав Янукович.

Справді, важко щось протиставити ямам, які неможливо ні об’їхати, ні переїхати. Саме ця переконливість весняних автошляхів призвела до зміни керівництва «Укравтодору». На зміну Володимирові Демішкану указом Президента України 23 квітня був призначений Євген Прусенко. Новий керівник регулярно їздить дорогами й інспектує ремонт.

Поки ж дороги в Україні, за невеликим винятком, є небезпечними. На це вказали й експерти ВООЗ. За їхніми підрахунками, Україна має показник смертності на дорогах до 15 людей на 100 тисяч населення. Для порівняння, у Швеції – 3.


Потрібно 400 мільярдів гривень

Чи вдасться «Укравтодорові» швидко виправити катастрофічну ситуацію, залежить від багатьох факторів. Потрібні гроші, контроль за їхнім використанням та якістю робіт, а також здатність ДАІ виконувати свої функції, а саме не допускати псування та руйнування доріг важким транспортом.

«Укравтодор» планує провести цього року «капітальний ремонт мінімум 3 тисяч кілометрів автомобільних шляхів», сказав Радіо Свобода Василь Нагайчук, директор Державного дорожнього науково-дослідного інституту імені Шульгіна, що входить до складу «Укравтодору». А щоб довести усі дороги до нормативного стану, потрібно 400 мільярдів гривень.

Укравтодор планує капітально відновити 3 тисячі кілометрів доріг
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:17:47 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Щоб зберегти існуючу мережу доріг, у країні будуть здійснювати їхню поверхневу обробку. «Тонким шаром емульсійно-мінеральних сумішей заливатимуть тріщини, щоб унеможливити потрапляння води. Кожна служба отримала завдання провести таку поверхневу обробку до 100 кілометрів доріг», – розповів Василь Нагайчук.

Для запобігання перевантаження доріг «Укравтодор» підписав угоду з ДАІ про спільне використання 38 пересувних систем зважування автомобілів. На 24-му кілометрі траси Київ – Чоп відкрили стаціонарний електронний пункт зважування.

11.06.2013
Чому вантажівки «вбивають» українські дороги?

Найзлішими порушниками вагових норм є саме українські перевізники – чиновник далі

У Європі шляхи дуже ретельно оберігають від руйнування.


Більшість доріг в Україні побудовано ще у 70-і роки. Вони не були розраховані на сучасні навантаження, належним чином не ремонтувалися і фактично вже вичерпали весь ресурс. Тепер Україна, використовуючи сучасні технології і матеріали, має фактично повністю відновити мережу автошляхів.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG