Доступність посилання

ТОП новини

Голова парламенту висловив сумнів, що погодиться з рішенням суду про двох депутатів


Володимир Рибак, архівне фото
Володимир Рибак, архівне фото
Голова Верховної Ради Володимир Рибак заявив сьогодні, що ще не отримував і не бачив рішення суду, яке, за повідомленнями, мало зобов’язати його відібрати посвідчення і картки для голосування в народних депутатів Павла Балоги і Олександра Домбровського.

Як сказав він, перебуваючи в Сімферополі, на суд його не запрошували, і коли він матиме судове рішення, він вирішить, що робити.

Рибак заявив, що не може наперед упевнено сказати, чи погодиться він із таким рішенням, і, можливо, подасть апеляцію на нього.

За його словами, він визначиться зі своїми діями десь наступного тижня.

Представник Верховної Ради в Окружному адміністративному суді Києва Анатолій Селіванов заявляв сьогодні, що парламент оскаржить рішення про вилучення посвідчень депутатів в Олександра Домбровського і Павла Балоги.

Учора депутати Олександр Домбровський і Віктор Балога, брат Павла Балоги, висловлювали сумнів в існуванні такого рішення й заявляли, що якщо воно все ж існує, то було ухвалене з порушеннями законодавства.

Позавчора ввечері Юрій Кармазін, колишній народний депутат кількох скликань, якому відмовили в реєстрації на виборах 2012 року, повідомив, що, за його словами, Окружний адміністративний суд Києва задовольнив його позов проти голови Верховної Ради Володимира Рибака «в повному обсязі» стосовно виконання ухвали Вищого адміністративного суду України, який за його ж позовом у лютому визнав «відсутність депутатських повноважень» у Павла Балоги і Олександра Домбровського. Кармазін також повідомляв агентствам, що суд зобов’язав спікера вилучити в них посвідчення народних депутатів, картки для голосування і нагрудні знаки. Повідомлень про це з будь-яких інших джерел, крім як від самого Кармазіна, не було.

У середині лютого Володимир Рибак подав до Конституційного суду подання 61 народного депутата щодо конституційності рішення ВАСУ про відсутність у Павла Балоги і Олександра Домбровського депутатських повноважень і давав знати, що до ухвали КСУ не вживатиме ніяких кроків проти цих депутатів.

Вищий адміністративний суд 8 лютого, через чотири місяці після виборів, після перерахунку голосів визнав недостовірними результати виборів народних депутатів в одномандатних округах №11 (Вінниця) і №71 (Закарпатська область), де обрані Домбровський і Балога, і визнав відсутність у них депутатських повноважень і статусу, а також зобов’язав Центральну виборчу комісію провести повторні вибори в цих округах. Це рішення викликало різку критику, зокрема, в ЦВК; адвокати депутатів назвали його свавільним, протиправним і протизаконним, бо спосіб позбавлення мандатів, обраний ВАСУ, абсолютно не відповідає чинному виборчому законодавству і порушує конституцію.
XS
SM
MD
LG