Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» запланував закупити в «Газпрому» наступного року не більш як 18 мільярдів кубометрів газу


«Нафтогаз України» планує й наступного року закупити в російського «Газпрому» не більше ніж 18 мільярдів кубометрів газу, заявив у четвер голова української компанії Євген Бакулін.

За його словами, точна цифра – 18 мільярдів чи й менше – ще уточнюється, бо опрацьовують «різні варіанти».

Міністр енергетики і вугільної промисловості Едуард Ставицький, зі свого боку, заявив також у четвер, що будуть і інші постачальники газу з території Росії, крім «Газпрому». Він назвав при цьому компанію OstChem, яку пов’язують із підприємцем Дмитром Фірташем і яка вже врахована в балансі газу, і припустив, що можуть з’явитися й інші.

На цей рік Кабінет міністрів затвердив прогнозний баланс газу, за яким від «Газпрому» мають закупити теж 18 мільярдів кубометрів газу. Іще 8 мільярдів кубометрів імпортованого газу мають закупити від компанії OstChem і 1 мільярд 300 мільйонів – від німецької компанії RWE Supply & Trading GmbH. Загалом цього року має бути імпортовано 27 мільярдів 300 мільйонів кубометрів газу, а також використано понад 22 мільярди кубометрів газу власного видобування.

Наприкінці минулого місяця віце-прем’єр-міністр Юрій Бойко заявляв, що Україна «чітко і ясно» попереджала Росію, що за нинішньої високої ціни на російський газ знижуватиме його споживання і, відповідно, його закупівлі.

За чинними угодами з «Газпромом», Україна мусить щороку викуповувати й оплачувати певну мінімальну кількість газу, навіть якщо не вибере її. Цю кількість сторони трактують по-різному, але вона більша, ніж згадані 18 мільярдів кубометрів.
XS
SM
MD
LG