Доступність посилання

ТОП новини

Допити неповнолітніх: «Мене бив прокурор, а міліціонер вийшов»


Київ – Насильство, погрози, а також психологічний тиск – поширена практика, яку використовують під час затримання, допитів та утримання дітей. Такими є результати дослідження ЮНІСЕФ «Катування та неналежне поводження з дітьми, які перебувають в конфлікті із законом в Україні». Фахівці рекомендують закрити кілька шкіл із соціальної реабілітації, де виявили найбільші порушення.

Невиправдана жорстокість і приниження – основні методи, завдяки яким правоохоронці змушують неповнолітніх зізнаватися у злочинах. Про це експертам ЮНІСЕФ розповіла третина із майже сотні опитаних ними дітей. Серед цих підлітків – ті, хто нині відбуває покарання у спеціальних виправних закладах, перебуває у школах та училищах соціальної реабілітації чи вже звільнився із місць позбавлення волі.

Навіть нічого не запитували, відразу почали бити мене
«Коли мене привезли до міськвідділу, опер не пустив мою маму в кабінет, і, коли мене завели до кабінету, навіть нічого не запитували, відразу почали бити… мене бив прокурор, а міліціонер вийшов… він просто не міг на це дивитися», – розповів один підліток.

Експерти зауважують, що окрім побоїв (які правоохоронці нерідко наносять засобами, що не лишають слідів на тілі затриманих), неповнолітніх можуть також катувати за допомогою протигазів чи пакетів.

При цьому право на захист, за свідченнями фахівців, таким підліткам надається несвоєчасно, а їхні батьки взагалі можуть не бути поінформовані про затримання і місце перебування дитини.

У туалет ходять шеренгою, спати – босоніж по холодному коридору

Якщо про катування у відділках міліції дізнатися можна, то інформація про насилля у спеціалізованих закладах утримання є майже недоступною через закритість системи. На цьому наголошує директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін, який навів приклад інших порушень прав дітей.

У них немає індивідуальних місць і одна дитина змушена, як на двохспальному ліжку, спати з іншою дитиною
Денис Кобзін
«Існують заклади, де діти кожного дня змушені іти босоніж по холодному коридору від місця, де вони роздягаються, до місця, де вони сплять. Або для того, щоб сходити в туалет, їм доводиться шеренгою виходити на вулицю. У них немає можливості за потреби прийняти гарячий душ. У них немає індивідуальних місць і одна дитина змушена, як на двохспальному ліжку, спати з іншою дитиною», – каже він.

Необхідно дати таким дітям шанс – голова ЮНІСЕФ в Україні

Дослідження виявило, що у таких закладах діти часто перебувають без відповідного судового рішення, а лише за згодою батьків, що, за словами голови представництва ЮНІСЕФ, Дитячого фонду ООН, в Україні Юкіе Мокуо, є незаконним.

Відтак ЮНІСЕФ рекомендує Україні переглянути систему ювенальної юстиції. Зокрема, краще слідкувати за суворим дотриманням процедури затримання і допитів неповнолітніх, організовувати постійні моніторингові візити до спеціальних установ, а скарги щодо катування розглядати конфіденційно.

Необхідно дати таким дітям шанс розвивати свої здібності у позитивному напрямку
Юкіе Мокуо
«Необхідно дати таким дітям шанс розвивати свої здібності у позитивному напрямку. Їх треба повертати у суспільство, тому що вони є майбутнім України. Навіть без зміни законодавства можна досягти результатів, адже можна змінювати саму практику роботи із такими дітьми. Ми маємо подібний європейський досвід і ми можемо ним поділитися», – зауважує Мокуо.

Чотири школи із соцреабілітації мають закрити – омбудсмен

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська зазначає, що за результатами цього дослідження вирішили закрити чотири школи із соціальної реабілітації (остаточно це ще має затвердити Кабмін).

«Сьогодні ті школи із соціальної реабілітації, які Міністерство освіти та науки вирішило закрити, справді не відповідали стандартам, які має міжнародна спільнота стосовно поводження з дітьми. Власне, і дітей не так багато у цих школах, тобто це не буде проблемою з точки зору їх подальшого перевлаштування», – говорить вона.

У школах соціальної реабілітації перебувають діти до 14 років, які за законом не можуть нести кримінальної від повільності. Із 2010-го по перше півріччя 2012 року на адресу омбудсмена надійшло 19 звернень щодо застосування катувань або інших видів жорстокого поводження з дітьми.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG