Доступність посилання

ТОП новини

Ручна ЦВК – найкраща страховка на випадок провалу Януковича (огляд преси)


Київ – Влада почала з допомогою судів видавлювати з Центральної виборчої комісії людей, які потрапили туди за квотою опозиції, стверджує тижневик «Кореспондент». Логіка проста: ручна ЦВК – найкраща страховка на випадок провалу Віктора Януковича на президентських виборах 2015 року. «Хто ще до поєдинку перемагає попереднім розрахунком, у того шансів на перемогу багато» – під цими словами, написаними до нової ери китайським стратегом Сунь Цзи, в сучасній Україні можуть підписатися і представники влади. Саме як спробу зробити комісію більш слухняною розцінюють аналітики тижневика розгорнуту владою останнім часом судову атаку на ЦВК. Докладніше про це йдеться в статті «Надзвичайна комісія».

«Топ небезпечних законів» – у статті під таким заголовком газета «День» називає три законодавчі акти, які суттєво обмежують права і свободи людини. До них увійшли закони: «Про всеукраїнський референдум», «Про засади мовної політики» і «Про єдиний державний демографічний реєстр і документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу та її соціальний статус».

Київ, колись одне з найбільш затишних і зручних для життя людей міст Східної Європи, дедалі більше стає непридатним для людського існування. Жахливі транспортні затори і «тягучки» є майже повсякденною реальністю столиці. Місто захлинається в потоках машин. Причому, ситуація невпинно погіршується. Змінити ситуацію можна і навіть потрібно, переконаний дописувач газети «День». Він вважає, що зі столиці треба винести адміністративний «магніт» – усі установи, які притягують до себе велетенські потоки відвідувачів. А для цього необхідно приблизно за 15-25 кілометрів від міста збудувати новий урядовий центр. Заголовок публікації – «Україні потрібен «Київ-2».

Сьогодні посада хірурга в міській чи обласній лікарні коштує 30 тисяч доларів, а за місце головного лікаря готові платити 50 тисяч, переконує експерт «Газети по-українськи». Ці гроші обумовлені доходами, які може заробити лікар у тіньовому секторі. Вони, за твердженням експерта, «відбиваються» через півроку. Загалом же, галузь охорони здоров’я працює так, що лікарі, потрапляючи в систему, стають її рабами. Сьогодні в медичному університеті половина студентів – контрактники. За шість років навчання платять близько 66 тисяч гривень. Ці гроші витрачають не для того, щоб потім заробляти 2,5 тисячі гривень на місяць. Найбільш «хлібними» місцями є акушерство і гінекологія. Парадокс полягає у тому, що країні не вистачає 50 тисяч лікарів, тобто 30 відсотків потреби. Коли одні отримують тисячі доларів, інші не можуть звести кінці з кінцями, тому звільняються. Такі перекоси пронизують усю систему, наголошує експерт.
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG