Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відзначили «короновані» твори


«Коронація слова» назвала авторів-переможців
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:43 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Коронація слова» назвала авторів-переможців

Київ – Письменник Богдан Коломійчук, автор твору «Людвисар», отримав першу премію у номінації «Роман» у конкурсі «Коронація слова». У Києві нагородили призерів 13-ї «Коронації слова». На конкурсі запровадили нові спецвідзнаки для розвитку окремих жанрів. Загалом на ньому вже відкрили для читачів понад 250 авторів, і, як зазначають організатори, цього року кількість рукописів становила близько шести тисяч. А серед видавництв збільшується попит на «короновані» твори.

Роман про найкраще місто у світі – так охарактеризував свою книгу переможець «Коронації слова» Богдан Коломійчук. «Історія розвивається в 16 столітті, коли щойно утворилася Річ Посполита. Весь сюжет розвивається на тлі цих історичних подій, хоча історія у творі – зовсім не основне», – розповідає він.

«Коронація слова» щороку відзначає переможців у п’яти номінаціях: «Роман», «Кіносценарій», «П’єса», «Пісенна лірика» та «Твори для дітей». Участь можуть брати як професійні літератори, так і початківці. Тетяна та Юрій Логуші, засновники премії, наголошують: «Коронація слова» – це відповідь тим, хто каже, що в Україні немає письменників.

«Ми зробили статистику і виявилось, що 87 % усіх письменників в Україні пройшли через «Коронацію слова». Нас тішить, що якщо раніше ми приходили до видавництва і просили, щоб вони видали твори переможців, то цього року три видавництва хочуть видати один із найяскравіших творів. Тепер автор має право вибору», – каже Тетяна Логуш.

Література має бути сегментована – Кокотюха

Другу та третю премію на цьогорічній «Коронації слова» вручили Марині Троян за роман «Обліковець» та Тетяні Белімовій за твір «Київ.UA». Крім цього, нагородили «найкращий патріотичний твір» – ця спецвідзнака присвячена 200-річчю Тараса Шевченка.

Поетеса Олеся Мудрак вручила нагороду і за «найепатажніший твір». А одне з нововведень церемонії – премія «Золотий пістоль» від Андрія Кокотюхи. Нею відзначатимуть гостросюжетні твори. Цього року її здобув Владислав Івченко та його роман «Найкращий сищик імперії». Детективів в Україні пишуть мало, каже Кокотюха, тому ця премія заохочуватиме розвивати жанр.
Я прихильник того, щоб література була сегментована. Це тільки в радянській їдальні було «перше, друге і компот»
Андрій Кокотюха

«Я прихильник того, щоб література була сегментована. Це тільки в радянській їдальні було «перше, друге і компот». А для тих, хто себе поважає, кожна страва якось називається. У тому числі й страва інтелектуальна. Немає просто книжок, кіно або музики. Існують їхні жанри, стилі й напрямки», – пояснює він.

2012 року Тетяна та Юрій Логуші також започаткували премію «Золоті письменники України» для романістів, чиї твори вийшли сукупним накладом понад 100 тисяч примірників. Серед її лауреатів – Ліна Костенко, Андрій Курков, Сергій Жадан та інші.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG