Доступність посилання

ТОП новини

Чи має Тимошенко шанси на повернення до великої політики?


Київ – Юлія Тимошенко може не повернутися у політику через стан здоров’я, припускають у Партії регіонів. Натомість у «Батьківщині» радять на таке не сподіватися і запевняють, що вона залишається повноцінним керівником політичної сили. Експерти ж відзначають, що Юлія Тимошенко залишається впливовим гравцем в українській та міжнародній політиці, але, водночас, вона втратила значну частину впливу на партію «Батьківщина».

Юлія Тимошенко більше не повернеться у велику політику, а без неї партія «Батьківщина» приречена на маргіналізацію, заявив Радіо Свобода депутат від Партії регіонів Ярослав Сухий.

«Вона бідна покалічена хворобою людина, і на цьому її роль у політиці скінчилася. Я не бачу шансів для неї кудись повертатися. Те, що зараз відбувається у «Батьківщині», говорить про те, що там немає лідера. Найголовніша біда, що «Батьківщина» так і не стала нормальною європейською опозицією. Відсутність ідеї, яка б вела за собою людей, – головна біда. Потрібно пропонувати якісь конструктивні ідеї, які б суспільство на щось підняли. Поки що такого, на жаль, немає», – каже Сухий.

Думка Тимошенко є визначальною для партії – Сас

Натомість у «Батьківщині» кажуть , що Юлія Тимошенко залишається реальним керівником партії. У цьому запевнив заступник голови фракції цієї політичної сили Сергій Сас.

«Юлія Тимошенко відграє визначальну роль у політичних процесах. Вона є реальним лідером «Батьківщини». Вона постійно тримає руку на пульсі всього того, що відбувається у «Батьківщини». Безумовно, її думка є визначальною при прийнятті рішень партійними органами», – наголошує у коментарі Радіо Свобода Сас.

Політики не розуміють, хто приймає рішення у «Батьківщині» – Доній

Фізична відсутність Юлії Тимошенко не лише змінила ситуацію всередині партії, яка обрала непрозорий спосіб формування списків кандидатів у депутати, а й ускладнила комунікацію з іншими політичними силами, вважає позафракційний депутат Олесь Доній.

«Тимошенко як символ, безперечно, наявна в українській політиці. Як особу її навмисне викреслили з політичного обігу, бо для нинішньої влади вона була небезпечною як кандидат у президенти. Але посадивши, її радикально відокремили від впливу на свою політичну силу. Партія «Батьківщина» була побудована у такий спосіб, що Юлія Тимошенко мала безпосередній вплив і на комунікації і на прийняття рішень. Хто приймає рішення зараз – це не зрозуміло не лише суспільству, а й політикам», – наголошує є у розмові з Радіо Свобода Доній.

Тимошенко за рейтингами випереджає усіх опозиціонерів – Копатько

Про те, що Юлія Тимошенко має вплив на суспільство, а відтак і на політику, свідчать результати соціологічних опитувань, відзначає у розмові з Радіо Свобода політичний експерт Євген Копатько.

«Поки що, за всіма опитуваннями вона випереджає будь-якого представника опозиції. Складніше з нюансами стосунків у «Батьківщині». Там відбуваються такі процеси, що навряд усі з них Тимошенко оцінює позитивно. Принаймні, судячи з опосередкованих ознак, з того, як вона реагує на ті чи інші акції, на дії тих чи інших політиків, які виступають від імені «Батьківщини», – зауважує Копатько.

Без підтримки Яценюка «Батьківщину» важко втримати на плаву – Фесенко

Найпотужнішою «зброєю» Юлії Тимошенко є її вміння спілкуватися з політиками і впливати на них. Саме цієї можливості її позбавили разом із волею, зауважує Радіо Свобода політолог Володимир Фесенко. Водночас, за його словами, Тимошенко має бажання повернутися до керівництва «Батьківщиною».

«Те, що вона у в’язниці і не зможе брати участі у виборах, значно зменшує інструментарій її впливу. Відповідно, не завжди беруть до уваги її рекомендації. А от Яценюк сподівається завдяки об’єднанню посилити свої шанси на те, щоб все ж стати кандидатом від опозиції на президентських виборах. У інших представників батьківщини свої розрахунки: без організаційної та фінансово підтримки, які можуть принести Яценюк і Мартиненко, «Батьківщину» важко буде втримати на плаву», – зазначає Фесенко.

Головне випробування на «Батьківщину» чекає після президентських виборів 2015 року, вважає Володимир Фесенко. На його думку, якщо опозиція програє ці вибори, то претензії, які висуватимуться Арсенію Яценюку, можуть розколоти партію. Якщо ж опозиційний кандидат стане президентом і звільнить Юлію Тимошенко, то постане питання ,чи зможе вона як лідер існувати поряд з Яценюком в одній політичній силі, відзначає експерт.
  • Зображення 16x9

    Дмитро Баркар

    У журналістиці з 1995 року. Працював регіональним кореспондентом BBC-Україна. З 2008 року – парламентський кореспондент радіо Ера-FM. З 2010 року –  на Радіо Свобода (кореспондент, редактор та ведучий програм). Основна тематика: політичні події та аналіз.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG