Доступність посилання

ТОП новини

Зазіхання податківців на віртуальні гроші WebMoney


Київ – Міністерство доходів та зборів заблокувало роботу платіжної системи WebMoney в Україні. Слідчі відомства ведуть досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо легалізації доходів, отриманих злочинним шляхом. Компанія WebMoney відкидає звинувачення й наполягає, що сплата податків є обов’язком конкретного громадянина або суб’єкта господарювання, незалежно від того, яку саме форму розрахунків вони використовують.

Компанія WebMoney в Україні здійснює широкий спектр фінансових послуг в інтернеті і нараховує близько 2,5 мільйонів користувачів. З 11 червня роботу компанії заблокували співробітники Міністерства доходів та зборів. Вони прийшли, як кажуть у компанії, із позаплановою перевіркою. Як результат – на банківських рахунках компанії арештовано понад 60 мільйонів гривень користувачів.

Один із постраждалих від цього, якого звати Андрій, зазначає: «Дуже зручна система платити квартплату, за покупки в інтернеті і таке інше. Якраз в переддень арешту майна WebMoney (60 мільйонів гривень) я відправив собі на картку через WebMoney 400 гривень, і вони мені ще досі не дійшли. Фактично, держава заарештувала і мої гроші також», – наголошує користувач компанії Андрій.

Щоправда, компанія повідомляє про те, що вдалося відновити технічну базу для операцій із електронними гаманцями.

«Жирафові» видніше?

Міністерство доходів та зборів свої дії пояснює тим, що комерційна структура, яка підтримувала роботу системи WebMoney на території України, не привела свою діяльність у відповідність до норм чинного законодавства. Натомість, WebMoney каже, що неодноразово, починаючи від кінця 2010 року, намагалася узгодити правила системи електронних грошей із НБУ, проте остаточна редакція цих правил так і не була розглянута регулятором.

Не виключено, що суперечки можуть переміститися до зали судових засідань. Однак держава та споживачі уже покарані через недолугі дії правоохоронців, вважає президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко. На його переконання, конфлікт потрібно вирішувати іншим чином.

Якщо підозрюють, тоді треба ті підозри довести в суді і тільки потім зупиняти діяльність. Й то, можливо, не повністю
Олександр Сугоняко
«Якщо є структура, яка здатна заробляти в умовах тим більше падіння ВВП, то який смисл знищувати таку структуру? Якщо підозрюють, тоді треба ті підозри довести в суді і тільки потім зупиняти діяльність. І то, можливо, не повністю. Якщо треба притягнути до відповідальності людей, які щось порушили, то це ж не означає що всю компанію потрібно знищувати», – наголосив Олександр Сугоняко.

Він також не виключає, що ситуація із WebMoney може бути спробою монополізації ринку.

В Україні, як зауважують експерти, зараз скрізь із вигідних бізнесових ніш витісняють «чужих», щоб їх могли зайняти «свої».

Тим часом прес-служба WebMoney повідомила, що система компанії почала погашати зобов’язання перед клієнтами, а на офіційній сторінці компанії у Facebook також зазначається, що від понеділка всі зобов’язання перед клієнтами будуть WebMoney виконані.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG