Доступність посилання

ТОП новини

США більше не закликають до санкцій щодо причетних до ув’язнення Тимошенко – ЗМІ


Тональність нової резолюції Сенату США щодо України дещо відрізняється від попередньої: замість питання про санкції, яке вже не порушується, висловлюється «віра і надія, що майбутнє України буде спиратися на більш тісні зв’язки з Європою, США і співтовариством демократичних держав», пише «Дзеркало тижня».

Відповідний текст міститься в проекті резолюції, в якому американські сенатори закликають владу України звільнити з ув’язнення екс-прем’єра Юлію Тимошенко.

Документ направлено до комітету з міжнародних відносин. Очікується, що він може бути розглянутий сенатом у вересні.

Ініціатор появи резолюції – сенатор-демократ з Іллінойсу Ричард Дурбін. Як пише «Дзеркало тижня», у грудні минулого року Дурбін разом з республіканцем Джимом Інхофом виступив автором різкішої резолюції, одноголосно підтриманої Сенатом.

Тоді сенатори звернулися до Держдепартаменту і ОБСЄ з проханням «надати спільний багатосторонній дипломатичний тиск на президента Януковича, щоб звільнити Тимошенко». Також автори резолюції закликали американське зовнішньополітичне відомство погодити заборону на видачу віз «відповідальним за ув’язнення Тимошенко і погане поводження з нею».

«Інтерес Ричарда Дурбина до українських реалій можна пояснити: у штаті Іллінойс (і в Чикаго зокрема) проживає досить значна українська діаспора, і сенатор напевно не проти заручитися підтримкою цієї частини виборців, явно симпатизує української опозиції більше, ніж влади», – пише «Дзеркало тижня».
XS
SM
MD
LG