Доступність посилання

ТОП новини

Автомобілі майбутнього: розумні і без водія


Самокеровані автомобілі є не такою й далекою перспективою, кажуть вчені, які працюють над їхнім створенням. Деякі фахівці прогнозують появу самокерованих авто вже у цьому десятилітті. Нині вони існують радше на рівні програм-додатків до елітних автомобілів. Наука цього тижня обговорює також новини від виробників смартфонів та імплантацію першої штучної судини.

Уявіть себе на вулиці з наміром пошвидше добратися додому. Звична ситуація? Йдемо далі: ви вказуєте адресу пункту призначення у спеціальній програмі у своєму смартфоні, за кілька секунд до вас під’їжджає автомобіль, ви сідаєте і рушаєте у потрібному вам напрямку. Майже як у таксі. З тією лише відмінністю, що це ваше авто. Ваше авто, яким вам не треба керувати.

Стрімкий розвиток науки, можливо, вже незабаром перетворить цю фантастичну, на перший погляд, ситуацію на дійсність. Люди, захоплені створенням авто на автономному керуванні, кажуть, що цей винахід майбутнього може вирішити, наприклад, вічну проблему заторів, оскільки можна буде не перейматися дотриманням водіями безпечної швидкості, відстані та правил на повороті.

Найголовніше, що потрібно для таких машин майбутнього, – спеціальні автоматизовані програми кермування. Вони відповідатимуть за прискорення й гальмування, самостійний пошук паркувальних місць та контакт із супутниково-навігаційними системами. Автомобілі матимуть цілий комплекс сенсорів, до якого входитимуть камери, радар та лідар (спеціальна технологія фіксації та обробки інформації про об’єкти на відстані за допомогою активних оптичних систем).

Ще один важливий момент: щоб стати реально безпечними, самокеровані автомобілі повинні контактувати і з іншими транспортними засобами. Із цим погоджується і Річард Воллес, експерт із транспортних систем Центру автомобільних досліджень у Мічигані, США.

«Якщо ви перебуваєте у щільному міському середовищі, радар та оптичні системи не розкажуть вам про те, що відбувається на рогом. У майбутньому ніщо не перешкоджатиме вам бути в курсі того, що чекає вас на шляху», – зазначає він.

Воллес прогнозує, що перші самокеровані автомобілі на спеціальному програмному забезпеченні можуть з’явитися у 2018 році, а поширення ця технологія набуде до 2025 року.

Нині активним натхненником ідеї самокерованих авто є компанія Google. Її фахівці вже тестували «чорнову» модель: 700 тисяч кілометрів на автономному контролі вона проїхала без проблем.

Минулого місяця компанія Mercedes-Benz презентувала технологію віртуального шофера. Вона працює для автомобілів S-класу. Окрім того, нині фахівці Оксфордського університету працюють над створенням самокерованого авто, яке можна буде контролювати за допомогою iPad.

iPhone може збільшитися у розмірі

Компанії Apple та Samsung незабаром можуть потішити своїх прихильників презентаціями нових пристроїв. Reuters пише, що Apple розглядає можливість випуску смартфонів iPhone із великими екранами. Тим часом у Samsung обіцяють незабаром випустити смартфон-камеру Galaxy S4 Zoom. Але про все по порядку.

Щодо Apple, то інформація поки лунає неофіційно: Reuters повідомляє про можливі новації з посиланням на джерела. За даними агенції, автори iPhone не виключають збільшення екранів смартфонів до діагоналей 4,7, а також 5,7 дюйма. Таким чином Apple хоче конкурувати з лідером ринку смартфонів – уже згаданою компанією Samsung.

Востаннє Apple збільшила екран свого смартфону минулого року, коли презентували п’яту модель iPhone. iPhone 5 має діагональ 4 дюйми – на відміну від усіх попередніх моделей, діагональ яких була 3,5. За даними Reuters, Apple може випустити оновлені смартфони вже наступного року. Офіційно у компанії інформацію не коментують.

Тим часом у Samsung уже оприлюднили перший ролик, що демонструє принади нового винаходу – гібриду смартфону і камери Galaxy S4 Zoom. Винахід і справді «двуликий»: з одного боку – наче цифровий фотоапарат, а з другого – зовсім як смартфон.

(Відео Samsung)

Особливість Galaxy S4 Zoom – 16-мегапіксельна основна камера з десятикратним оптичним зумом. За даними з офіційного сайту Samsung, екран пристрою має діагональ 4,3 дюйма, двоядерний процесор із частотою 1,5 Ггц. Таким чином, новинка дещо простіша за флагман, Galaxy S4, який має чотириядерний процесор та 5-дюймовий екран. Працюватиме Galaxy S4 Zoom на платформі Android 4.2.

Серед інших особливостей винаходу – користувач, наприклад, може робити знімок, не перериваючи розмову, і слати його своєму співбесіднику. У Galaxy S4 Zoom також доступний старт-режим із функціями обробки зроблених світлин.

Штучна судина – плід багаторічної праці

Американські вчені успішно імплантували кровоносну судину, створену повністю у лабораторії. TechNewsDaily називають це проривом у біоінженерії і пояснюють чому.

Вчені зі шпиталю при Університеті Дюка працювали над створенням штучної кровоносної судини протягом 15 років. Тканину для судини виростили з донорських клітин: їх помістили в особливе середовище, багате на амінокислоти, вітаміни й поживні речовини, і незабаром сформувалася трубчаста сітчаста структура. До неї додали м’язові клітини і поступово виростили судину потрібного розміру і форми. Кров через неї почали прокачувати ще на етапі вирощування: науковці кажуть, що це навіть зміцнює орган.

(Відео DukeMedicine)

Фінальний процес вирощування судини зайняв кілька місяців. Оскільки вчені не брали за основу клітини пацієнта, якому зрештою пересадили судину (це складний і довгий процес, але зусилля не завжди виправдані, кажуть фахівці), структуру, яка формувалася у лабораторії, наситили колагеном, щоб організм пацієнта не відторгнув пересаджений орган.

Свій експеримент вчені з Університету Дюка провели на пацієнтові, який страждав на хронічну хворобу нирок. Імплантація відбулася в рамках гемодіалізу – процесу позаниркового очищення крові. Автори дослідження кажуть, що імплантована судина функціонує нормально.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG