Доступність посилання

ТОП новини

«Батьківщина» зміцнилася і висунула Тимошенко на президента


Опозиція прилюдно єднається
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:06:10 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Київ – Арсеній Яценюк, Сергій Соболєв, Борис Тарасюк, Олександра Кужель увійшли до оновленої «Батьківщини», Юрій Луценко – відмовився. Однак він пообіцяв всіма силами підтримувати опозиційну партію. Сьогоднішній об’єднавчий з’їзд «Батьківщини» на Михайлівській площі у Києві затвердив рішення про об’єднання цієї політичної сили з «Фронтом змін» та частиною Народного руху. Керівником оновленої «Батьківщини» та єдиним кандидатом від неї на президентських виборах-2015 учасники з’їзду одноголосно обрали Юлію Тимошенко. Між тим, на з’їзді пролунала і критика щодо дій опозиції.

Зранку на Михайлівській площі – сотні прапорів об’єднання «Батьківщина» і кілька наметів перед великою сценою, у яких реєструють учасників з’їзду. Учасників пускають лише за картками, якими вони голосуватимуть.

Впадає у вічі відсутність підрозділів «Беркуту», які з’являються на більшості масових заходів опозиції. Проте на шляхах до Михайлівської площі – декілька чоловіків у цивільному з портативними відеокамерами: вони фільмують всіх, хто йде на площу.

Тимошенко: у 2015 році влада влаштує політичну різанину

Об’єднавчий з’їзд партії «Батьківщина» розпочався зі звернення її лідера Юлії Тимошенко, яка нині ув’язнена в Качанівській виправній колонії Харкова. Її звернення передала з-за ґрат та прочитала дочка Тимошенко Євгенія.

Ніяких помилок ми вже ніколи не допустимо
Юлія Тимошенко
«Сьогодні ми стаємо партією, яка у 2015 році впевнено візьме на себе відповідальність за життя нашої нації та виправдає довіру народу. Ніяких помилок ґатунку 2005 року ми вже ніколи не допустимо. Ви ж добре розумієте, що у 2015 році правляча партія влаштує бій без будь-яких правил та моралі. Точніше, це буде не бій, а жорстока політична різня. Вони до неї готуються вже три роки», – заявила у своєму письмовому зверненні Юлія Тимошенко.

Вона закликала однопартійців погодити ідеологію оновленої партії та її конкретні дії з громадськістю, з її «інтелектуальними колами», – і в цьому Тимошенко сподівається на підтримку таких людей, як колишній член її уряду Юрій Луценко.

На прохання заступника керівника об’єднання «Батьківщина» Олександра Турчинова з’їзд одноголосно підтримав приєднання до цієї партії політичної сили «Фронт змін» та частини Народного руху України. Керівником оновленої «Батьківщини», а також кандидатом на президента від партії на 2015 рік стала Юлія Тимошенко, головою політради, за її пропозицією, – Арсеній Яценюк. Окрім того, з’їзд призначив цілих 14 заступників голови партії, значна частина з яких – народні депутати від «Батьківщини».

Напередодні «Фронт змін» та «Батьківщина» провели окремі з’їзди, на яких і вирішили об’єднуватися. Тим часом партія «Реформи і порядок», лідер якої Сергій Соболєв сьогодні отримав партквиток «Батьківщини», такий з’їзд лише планує.

Керівники інших опозиційних партій позитивно оцінили об’єднавчий з’їзд «Батьківщини» як подію, що, на їхню думку, зміцнює опозицію загалом. Таку думку, зокрема, висловили керівники політичних сил «Свобода» Олег Тягнибок і УДАР Віталій Кличко. При цьому Тягнибок наголосив, що його партія та «Батьківщина» мають різні ідеології, але їх об’єднує спільна мета – «звільнення українців від режиму Януковича».

На з’їзді пролунало і привітання Вілфріда Мартенса, президента Європейської народної партії (спостерігачем у якій є ВО «Батьківщина»). Він висловив упевненість, що Юлія Тимошенко «залишається справжнім лідером демократів, вона надихає і мотивує».

Луценко: не буває Майданів за викликом

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко не вступатиме у «Батьківщину», однак пообіцяв працювати на відновлення довіри виборців до опозиції. Про це він сказав під час виступу на об’єднавчому з’їзді «Батьківщини».

«Я сьогодні не вступив у партію «Батьківщина» з одної простої причини: я впевнений, що найбільший потенціал змін – не в опозиційних партіях, а у формально безпартійному суспільстві, яке перестало чути політиків», – заявив Луценко.

Колишній міністр внутрішніх справ і «польовий командир» Майдану 2004 року запевнив, що не сумнівається у Юлії Тимошенко як у єдиному кандидатові у президенти від «Батьківщини». Але наголосив, що спершу треба її звільнити, а тоді йти на вибори. І загалом: спочатку треба сформувати план дій та команду, «яка не пересвариться після виборів», а потім висувати кандидата, заявив Луценко.

Однієї тільки перемоги на виборах для зміни влади недостатньо
Юрій Луценко
«Маю сказати деякі критичні речі щодо опозиції та її об’єднання. Головне – навчитися чути людей. Кандидатом на президента від опозиції має бути людина, яка має стартових 30%, яка має з самого початку нав’язати свої правила виборів, свої правила майбутньої країни. Ми не маємо повторювати помилок. Зокрема, у 2009 році Юлія Тимошенко на 10% відстала від Януковича, і це було смертельне поранення на тих виборах, – вважає опозиціонер. – Також ми повинні розуміти, що однієї тільки перемоги на виборах для зміни влади недостатньо».

Луценко закликав опозицію об’єднувати громадян, які готові захищати свій вибір. І зізнався, що він особисто працюватиме саме в цьому напрямку.

«Майданів за викликом не буває. Їх не можна організувати під ЦВК о десятій у понеділок. Їх не можна підняти рішенням Верховної Ради. Для Майдану треба працювати з людьми в кожному населеному пункті. Як ваш союзник, як однодумець і друг Юлії Тимошенко, я закликаю вас починати формувати мережу тих, хто розуміє: лише більшістю голосів цю владу не зняти. Потрібне мирне повстання тих, хто захистить вибір нового президента і нової країни», – сказав Луценко.

На завершення з’їзд ухвалив резолюцію, в якій, зокрема, підтвердив статус Тимошенко як кандидата на президента від «Батьківщини», і закликав інші опозиційні сили до подальшого об’єднання.
  • Зображення 16x9

    Євген Солонина

    На Радіо Свобода працюю журналістом з 2008 року.  Народився 1979 року в місті Мелітополь Запорізької області. Закінчив факультет журналістики Запорізького Національного університету. Як журналіст найбільше цікавлюся економічною, екологічною та соціальною тематикою. На дозвіллі захоплююся садівництвом та альпінізмом.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG