Доступність посилання

ТОП новини

Президент йде в опозицію? (Огляд преси)


Київ – Так і не оприлюднене з парламентської трибуни послання Віктора Януковича до Верховної Ради вразило журналістів тижневика «Коментарі» чималою кількістю ідей, пропонованих раніше не… регіоналами, а їхніми опонентами. З окремих уривків послання газетярі запідозрили, що Віктор Янукович таємно став членом якоїсь опозиційної організації. Чого тільки варте політичне зізнання президента, що жодна партія, в тому числі і Партія регіонів, не представляє інтересів більшості виборців. Обурюється гарант і непрозорим фінансуванням олігархами політичних партій, а ще його бентежать парламентські «тушки», яких він пропонує позбавити керівних посад у парламентських комітетах. В економічному плані ідеї Януковича вражають прихильністю до енергетичного мегапроекту, який свого часу завзято просувала Юлія Тимошенко, ну а з відвертим культурним націоналізмом, судячи з документа, Вікторові Януковичу відкрита дорога навіть у «Свободу». Докладніше з радикальними поглядами глави держави видання знайомить в статті «Президент йде в опозицію».

Чи готовий Віктор Янукович випустити з-за ґрат Юлію Тимошенко? Скоріше так, ніж ні, стверджує «Дзеркало тижня. Україна». Бо сьогодні він боїться її менше, ніж вчора. І в Німеччині (або іншій європейській країні, куди вона, імовірно, виїде на лікування) вона йому менш небезпечна, ніж в Україні. Янукович вважає, що вихід Тимошенко на свободу здатний істотно похитнути формальну єдність «триголової» опозиції. І серйозно ускладнити процес визначення єдиного кандидата. Кличко і Яценюк теоретично здатні домовитися за принципом «я – президент, ти – прем'єр». Поки Тимошенко за ґратами. Якщо вона опиниться на волі, доведеться рахуватися з її планами і амбіціями. Повернення Тимошенко в політику, хай і не на передову, здатне, на думку Януковича, внести сум’яття в лави опозиції. І це ще один його аргумент на користь її звільнення. Однак президента, як переконаний журналіст, бентежить реакція «ядерного» електорату. Випустив, значить виявив слабкість – саме так можуть розцінити вихід Тимошенко на свободу на Донбасі. А що думають там, Вікторові Федоровичу не все одно. Ось він і думає, зауважує актор статті.

Олігархи і далі імітують в Україні бізнес: перерозподіляють старі радянські промислові активи, не створюючи нових, і отримують надприбутки за рахунок держбюджету. Про це стверджує «Український тиждень». Видання пише, що свіжим, але навряд чи останнім прикладом паразитування олігархів на фінансуванні з держави та уникненні від сплати податків стало нещодавнє урядове засідання. Там вирішили вивести гірничо-мета­лур­­гійну галузь з кризового стану шляхом безстрокових пільг: податкових, митних, тарифних. Допомога олігархам є яскравим прикладом топ-корупції, що, вочевидь, обернеться позбавленням мільярдів гривень найбільш соціально вразливих верств, які залежать від бюджетного фінансування, додатковим податковим тиском на неолігархічний бізнес, за рахунок якого створюватимуться преференції для кількох олігархічних груп. Заголовок публікації – «Бідні» олігархи імітують бізнес і наживаються на держбюджеті».

Намір депутатів втричі підняти акциз на пиво в середині бюджетного року не тільки остаточно перетворює Україну на країну горілки і хімічних коктейлів, але і викликає серйозні сумніви в необхідності вкладати величезні гроші в країну, де не поважають інвесторів і власні закони. Про це пише тижневик «Кореспондент» у статті «Територія горілки».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG