Доступність посилання

ТОП новини

Політична криза в Чехії: прем’єр-міністр Петр Нечас подає у відставку


Голова уряду Чеської Республіки Петр Нечас у понеділок подасть у відставку. Про це він заявив у неділю пізно ввечері після засідання голів партій владної коаліції.

На думку прем’єра, таким чином можна буде уникнути голосування про відставку уряду, як цього вимагає найбільша опозиційна Соціально-демократична партія й проведення якого заплановане на вівторок, 18 червня.

Петр Нечас пропонує обрати нового прем’єра з членів владної правої Громадянсько-демократичної партії й сформувати новий уряд, що дасть змогу уникнути позачергових виборів до парламенту. Згідно з Конституцією наступні вибори мають відбутись у травні 2014 році.

У понеділок також має відбутися надзвичайне засідання президії Громадянсько-демократичної партії, на якому очікується, що Петр Нечас складе повноваження голови партії.

На думку політологів, зараз найважливіше, яке рішення у ставленні до політичної кризи прийме президент країни Мілош Земан, зокрема, чи підтримає він пропозицію Петра Нечаса, чи погодиться проводити позачергові вибори до парламенту.

Пропозицію Петра Нечаса про обрання нового прем’єра з рядів головної владної Громадянської-демократичної парії підтримує голова партії владної коаліції ТОР-09, міністр закордонних справ Карел Шварценберг.

Політична криза в Чехії є наслідком розкритої поліцією масштабної корупційної афери, до якої втягнена низка відомих високопосадовців. Вже арештовано семеро осіб, серед яких, зокрема, керівник адміністрації прем’єр-міністра Чехії Яна Надьова, колишній керівник військової розвідки Ондржей Паленік, колишній заступника міністра сільського господарства Роман Бочек, троє колишніх депутатів парламенту Чехії.
XS
SM
MD
LG