Доступність посилання

ТОП новини

Азаров обіцяє знизити податки


Київ – В уряді України обіцяють зменшувати основні податки. Мета – стимулювання економіки. Про це заявив прем’єр-міністр Микола Азаров. В опозиції радіють такій можливості, але зауважують, що варто звернути увагу на спрощення адміністрування та прозорість визначення стягнень, інакше Податкова знайде шляхи додаткових нарахувань. Економісти наполягають на тому, що починати варто із дисципліни сплати податків, а не їхнього зниження, інакше є ризик збільшення дефіциту бюджету.

Прем’єр-міністр Микола Азаров під час міжнародної конференції з інвесторами пообіцяв українцям зниження податків. За його словами, «основні податки – податок на прибуток, ПДВ, податок на доходи фізичних осіб – підвищуватися не будуть, вони будуть тільки знижуватися».

Водночас, за словами Азарова, можуть бути підвищені податок на розкіш та акцизи на алкоголь і тютюн.

«Податки в нашій країні будуть тільки зменшуватися. Алкоголь, тютюн, я маю на увазі акцизи, тут навіть не стільки з точки зору доходу до бюджету, скільки з точки зору питань здоров’я людей. Ми думаємо над цим. Ми подивимося уважно, проаналізуємо, які ціни на алкоголь, на тютюн у країнах, які нас оточують», – сказав прем’єр.

Зменшення податкового тиску в Україні створює привабливе середовище для започаткування бізнесу в Україні, зазначає народний депутат від Партії регіонів Владислав Лук’янов.

«І на майбутнє також заохочує великий і середній бізнес заходити в Україну і мати систему оподаткування, яка менша, ніж у багатьох європейських країнах. Тобто, це створює додаткові конкурентні переваги для підприємств, які працюють і будуть працювати в Україні», – зауважив парламентарій.

«Головне – прозорість і спрощення системи адміністрування податків»

Народний депутат від УДАРу Оксана Продан каже, що в зменшення податків і справді хочеться вірити, оскільки чим нижча ставка податку, тим більша ймовірність того, що сплачувати цей податок будуть усі і ця ставка податку однозначно буде стимулювати розвиток економіки. Але, додає Оксана Продан, головне – повинна бути прозорість і спрощення системи адміністрування цих податків.

«Я щойно приїхала з Німеччини, де немає такого декларування і такої звітності стосовно податку на додану вартість, як у нас, немає такої кількості декларацій. Тобто, спрощення повинно бути. Але головне, щоб не було корупційних можливостей при адмініструванні, при перевірках, при нарахуванні податків. Який би податок на прибуток не був низький, але якщо буде широка база оподаткування, якщо буде подвійне трактування закону, то завжди податкова знайде механізми до нарахувань. Наприклад, податкове навантаження на заробітну плату є високим не так за рахунок податку, як за рахунок єдиного соціального внеску, тому ми маємо в тіні мільйони працівників. Тому тиск на заробітну плату треба знижувати», – переконана Оксана Продан.

Регіонал Владислав Лук’янов погоджується, що відрахування із заробітної плати великі, набагато більші, ніж європейські, і потрібно обговорювати ці питання.

«Проблема не у величині податкових ставок, а в дисципліні»

Українські податкові ставки не є найвищими у Європі, нагадує економіст Андрій Новак і додає, що в той же час в Україні найвищий рівень несплати податків. Він наполягає, що в першу чергу потрібно наводити порядок з фінансовою дисципліною, щоб платили податки не лише середній та малий бізнеси, а й великий також, особливо наближений до влади.

«Це пов’язане не з величиною самих ставок, а з тим, що сформувалась така погана традиція сплати податків, що крупні компанії, які, як правило, об’єднані в фінансово-промислові групи, приходячи до влади, роблять усе, щоб не сплачувати сповна податкові платежі. І таким чином податковий тягар в Україні несуть прості громадяни, малий і середній бізнес. Великий бізнес почувається безкарно і просто не сплачує величезні суми податкових платежів, проводять дуже багато операцій через офшорні схеми.У нас проблема не у величині податкових ставок, а в податковій дисципліні. Перш за все, треба змусити великий олігархічний бізнес платити всі податки сповна», – зазначає економіст.

Економіст переконаний: якщо не змусити великий бізнес платити податки, то нинішнє зменшення ставок оподаткування призведе тільки до зниження надходжень до державного і місцевих бюджетів, тобто до чергового наростання дефіциту кошторисів.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG