Доступність посилання

ТОП новини

Онлайн освіта краще відповідає потребам ринку – експерти


Для онлайн освіти у США настав «золотий час». З одного боку, традиційна освіта невпинно дорожчає і стає не по кишені американцям. З іншого – звичайні курси, які пропонуються університетами, все частіше не встигають за потребами ринку, особливо у царині інформаційних технологій. Дистанційна освіта у цьому сенсі значно гнучкіша. Тож у слухачів онлайн курсів значно кращі шанси отримати не лише диплом, а і навички, які реально будуть затребувані роботодавцем.

Дейвід Еванс викладає вступ до інформатики через Інтернет. Все більше американських університетів пропонують курси онлайн – від інформатики до кулінарії.

Чимало курсів безплатні, або коштують символічних грошей у порівнянні із традиційною формою освіти. Доступність якісної освіти – ключовий фактор для мільйонів студентів, які вирішили отримати важливі технічні уміння через сайт Lynda.com, говорить засновниця ресурсу Лінда Вайнман:

«Те, що ми пропонуємо, затребуване на ринку і навпаки – ми швидко адаптуємо наші курси до реальних вимог. Нове програмне забезпечення з’являється постійно. І ми впроваджуємо відповідні зміни до навчальних планів значно швидше, ніж традиційні навчальні заклади».

Змінено і традиційний порядок навчального процесу, коли після лекції студенти самостійно працюють над домашніми завданнями, дослідженнями та додатковим матеріалом. В онлайн освіті все навпаки, говорить Джон Габер, який набрав стільки онлайн курсів, що чотирьорічну вузівську програму пройде за один рік.

«Дома студенти переглядають записи лекцій. Натомість під час спілкування з професором ставлять йому запитання щодо матеріалу, або практичних питань», – говорить Габер.

Експерти прогнозують, що нові технології радикально змінять освіту. Учні і у традиційних вузах будуть у спілкуванні з викладачами з’ясовувати важливі моменти вивченого матеріалу, а не просто слухати та конспектувати. Такі зміни пішли б освіті на користь, – каже професор економіки Джорджтаунського університету Тоні Карнівел:

«Очевидно, що все більше людей потребують вищої освіти і не можуть її отримати. А якщо можуть, то не факт, що вона допоможе знайти роботу. Або ж випускники знаходять роботу не пов’язану з їх освітою. Це все витрата часу і грошей. Тож ефективність вищої освіти зараз стає ключовим питанням».

Експерт з менеджменту в галузі освіти Крістофер Кален прогнозує, що стрімка еволюція онлайн освіти змінить обличчя освіти взагалі:

«Споживач не дурень. Він вимагає, щоб йому довели, що захмарна вартість традиційної освіти виправдана. Він більше не сприймає на віру такі категорії, як «престижність» вузу, він вимагає доказів, що його інвестиція окупиться».

За словами Калена, найпрестижніші університети все ще можуть дозволити собі без поспіху розвивати онлайн сегменти. Натомість менш престижні вузи навряд чи витримають конкуренцію з боку онлайн курсів і першими втратять студентів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG