Доступність посилання

ТОП новини

«Майкрософт»: МВС України і податкова – найбільші порушники


Понад 70% програмного забезпечення «Майкрософт» в Україні є неліцензійним, заявив генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» Дмитро Шимків. За його словами, лідерами із використання неліцензійного програмного забезпечення серед органів державної влади є Міністерство внутрішніх справ, податкова та Збройні сили України. Натомість у Держслужбі інтелектуальної власності зазначають, що ці цифри перебільшені – так само, як і зауваження з боку Міжнародного альянсу інтелектуальної власності.

У 200 мільйонів доларів оцінює свої збитки від більш ніж 500 тисяч піратських копій компанія Microsoft. Справа зайшла так далеко, що ситуацію із порушення прав інтелектуальної власності в Україні заслухає 18 липня у Вашингтоні спеціальна міжвідомча група. У цих слуханнях також братимуть участь повноважні представники України.
Дмитро Шимків
Дмитро Шимків

Як зазначив Радіо Свобода генеральний директор компанії «Майкрософт Україна», остаточне рішення з цього питання Міністерство торгівлі США ухвалить до 30 листопада цього року. За його словами, у випадку негативного рішення, Україна може бути виключена із системи загальних преференцій, і таким чином з наступного календарного року українські товари можуть бути обкладені додатковими податками. Проблема в першу чергу в державі, яка не хоче платити за програмне забезпечення і регулювати цю сферу, вважає Дмитро Шимків

«Є неліцензійні, якщо говорити про відсотки, трохи більше ніж 50% Windows і трохи більше ніж 80% Office. Причому стовідсотково неліцензійні доступи до серверів. Тобто, це побудовані цілі системи. Лідерами неліцензійного забезпечення є державні органи влади», – наголосив керівник «Майкрософт Україна».

Держслужба бореться… наскільки дозволять кошти – Янов

Втім, у Держслужбі інтелектуальної власності вважають, що масштаби порушення прав інтелектуальної власності в Україні перебільшені. Частка неліцензійного програмного забезпечення в державному секторі не перевищує 40%, і цей показник щороку зменшується, наголосив у коментарі Радіо Свобода перший заступник голови цієї держслужби Олексій Янов.

«Багато техніки комп’ютерної закуповується зі встановленим програмним забезпеченням, це по-перше. По-друге, хоч і невеликі суми, але держава все-таки планує кошти для кожного центрального органу виконавчої влади на легалізацію або ж для закупівлі програмного забезпечення», – наголосив Олексій Янов. За його словами, на 2013 рік у державному бюджеті України на легалізацію програмного забезпечення передбачені 100 мільйонів гривень.

Хоча такої кількості коштів для встановлення програмного забезпечення в органах державної влади недостатньо, генеральний директор компанії «Майкрософт Україна» Дмитро Шимків вважає, що основне – розпочати діалог із представниками української влади, яка поки що уникає прямої розмови.

Водночас правник Олександр Мамуня відзначає активність українських правоохоронців, які останнім часом відкрили кількасот кримінальних справ за фактами порушень прав інтелектуальної власності. Він не виключає, що це може мати тимчасовий характер, у зв’язку із очікуванням слухань у Вашингтоні. Якщо ж Україна насправді вирішила серйозно боротися з піратством, то, на думку експерта, можливість змінити ситуацію є, зважаючи на розвиток передових технологій та економіки України.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG