Доступність посилання

ТОП новини

Президент Чехії прийняв відставку прем’єр-міністра


Мілош Земан (л) приймає відставку Петра Нечаса (п) і його уряду, Прага, 17 червня 2013 року
Мілош Земан (л) приймає відставку Петра Нечаса (п) і його уряду, Прага, 17 червня 2013 року
Президент Чехії Мілош Земан прийняв у понеділок відставку прем’єр-міністра Петра Нечаса. Відповідно до Конституції, у відставку з прем’єром пішов і весь склад уряду. До призначення нового прем’єра і уряду президент доручив Нечасові і його кабінетові продовжувати роботу.

Нечас також заявив, що подав у відставку з посади голови найбільшої владної правої Громадянської демократичної партії, а також оголосив, що відійде з політичного життя.

Очікується, що до кінця тижня партії владної коаліції й опозиції проводитимуть активні консультації, щоб якомога швидше вийти з кризи.

Владна Громадянська демократична партія хоче висунути свого нового кандидата на посаду прем’єра, щоб той продовжив працювати зі складом дотеперішнього уряду до чергових парламентських виборів, які мають відбутись у травні наступного року. Підтримку їй у цьому обіцяють дві інші коаліційні партії – правоцентристська ТОР-09 і новачок у великій політиці, ліберально-демократична партія LIDEM.

Натомість опозиційні партії, зокрема, найбільша з них Чеська соціально-демократична партія, за підтримки комуністів намагаються домогтись розпуску нижньої палати парламенту і проведення позачергових виборів іще до кінця цього року.

Рішення щодо виходу з кризи має ухвалити президент. Земан планує провести консультації з головами всіх політичних партій іще цими вихідними.

На думку більшості політологів, імовірно, президент підтримає пропозицію Громадянської демократичної партії, щоб із новим прем’єром дати можливість попередньому урядові допрацювати до чергових парламентських виборів.

Політична криза в Чехії є наслідком розкритої поліцією масштабної корупційної афери, до якої втягнена низка відомих високопосадовців. За підозрою в корупції арештовані сім осіб.
XS
SM
MD
LG