Доступність посилання

ТОП новини

Торгувати з ЄС по-європейськи чи з Росією без правил?


Брюссель – Безумовно, європейці не мають диктувати українській владі, як їй поводитися. Однак їй слід зрозуміти, що краще майбутнє України – процвітання та стабільність – залежать від дотримання саме європейських принципів. Так коментує заяву українського прем’єр-міністра щодо неприйнятності диктату з боку Європи французький аналітик з Інституту Томаса Мора. Водночас, інший європейський експерт каже, що Євросоюз сам винен у послабленні демократизації України та її балансуванні між ЄС і Росією.

Україна готова до діалогу з Євросоюзом, але не як учень зі вчителем, заявив в інтерв’ю французькій газеті Le Figaro голова українського уряду Микола Азаров, який наразі перебуває у Франції. Україна не дозволить, щоб їй диктували, як їй поводитися, а євроінтеграцію не слід пов’язувати із долею Юлії Тимошенко, додає він, водночас зауважуючи, що українці мають ще й іншу альтернативу: Митний союз.

Коментуючи заяви українського прем’єр-міністра, дослідник із паризького Інституту Томаса Мора Лоран Вінатьє каже, що країни Євросоюзу, дійсно, не можуть диктувати Україні чи іншим партнерам, як їм поводитися.

Українець сам добре знає, що значно простіше та вигідніше торгувати із Євросоюзом, ніж торгувати з Росією
Лоран Вінатьє
«Але Україні самій слід усвідомити, що її майбутнє – стабільність та процвітання – ґрунтуються саме на європейській моделі. Пан Азаров намагається довести, що у нього в запасі є інші ініціативи. Насправді для Європи Україна не має великого значення. Тим часом українець сам добре знає, що значно простіше й вигідніше торгувати із Євросоюзом за європейськими правилами, ніж торгувати з Росією без правил, яких не існує», – каже французький політолог.

Україна на роздоріжжі через нерішучість ЄС – брюссельський політолог

Дещо іншу, а подекуди й протилежну позицію щодо ситуації з євроінтеграцією України має його колега Оде Мерлен із Центру вивчення політичного життя, що діє при Вільному брюссельському університеті.

У внутрішньополітичній ситуації України в сенсі демократизації стався регрес
Оде Мерлен
«У внутрішньополітичній ситуації України в сенсі демократизації стався регрес, порівняно із очікуваннями минулих років. Євросоюз, тим часом, має усвідомити, що на його східних кордонах є держава із 45 мільйонами населення. І цей важковаговик у сенсі демографічному може мати таку ж вагу і в сенсі політичному, й геополітичному», – зазначає Оде Мерлен.

Вона переконана, що вся біда в тому, що європейська співдружність у сенсі зближення з Україною не мала достатньої сміливості й не виявила підприємливості та рішучості. Якби вона чіткіше простягла Україні руку, то ця держава зараз не перебувала б на роздоріжжі і не вагалася б із вибором.

«Україна нині у дуже амбівалентній ситуації, – каже Оде Мерлен. – З одного боку – залежність від Росії і бажання залишатися з нею. З іншого – нерішучі кроки в бік ЄС, які, до того ж, самими європейцями не надто заохочуються».

«Була б європейська співдружність далекогляднішою, то не лунали б зараз заяви щодо «митносоюзівських альтернатив», а демократія в Україні була б більш структурованою й мала б значно міцніші підвалини», – додає брюссельський експерт.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG