Доступність посилання

ТОП новини

Призначати суддів тепер будуть на Банковій – Швець


Київ – Венеціанська комісія схвалила внесення судових змін до Конституції України. Відповідно до них суддів тепер призначатиме і звільнятиме президент, а не Верховна Рада, як було досі. У Партії регіонів кажуть, що таким чином Україна планує зробити суди ще більш незалежними від політичних впливів. Натомість в опозиції наполягають, що Банкова таким чином хоче підпорядкувати судову систему під себе.

У п’ятницю, 14 червня, Венеціанська комісія схвалила пропозиції Конституційної асамблеї щодо зміни Конституції України в розділі «Правосуддя». У висновку дорадчого органу Ради Європи з питань конституційного права, котрий надає висновки про відповідність проектів законодавчих актів європейським стандартам та цінностям, ідеться про передачу президентові повноважень щодо призначення та звільнення суддів судів загальної юрисдикції за поданням Вищої ради юстиції. Зараз цими повноваженнями наділена Верховна Рада.

«Повністю змінили і склад Вищої ради юстиції, а точніше її формування. Вища рада юстиції буде сформована з 20 осіб: 12 із них – це судді. І найголовніше, що судді самі будуть вибирати членів Вищої ради юстиції в своїх організаціях, я маю на увазі з’їздом суддів. Чотири людини – це ті, хто входять згідно з посадами, 2 людини – від адвокатури і 2 людини – від науки і юридичної освіти. Ці 20 членів Вищої ради юстиції будуть займатися формуванням суддівського корпусу. Президент не буде мати права сам призначити чи звільнити суддю без відповідного подання Вищої ради юстиції», – сказав Радіо Свобода член Вищої ради юстиції, народний депутат від Партії регіонів Сергій Ківалов.

Крім того, Венеціанська комісія підтримала збільшення пенсійного віку суддів – із 65 до 70 років і збільшення до 30 років вікового цензу, зараз суддями можуть ставати 25-річні.

Європейська експертна інституція підтримує Україну в прагненні зробити суди ще більш незалежними
Валерій Писаренко
«Саме в цих змінах ідеться про те, щоб прибрати вплив політичних органів у питанні призначення суддів. Це означатиме, що парламент більше не буде займатися призначенням суддів. Це будуть робити самі судді у спеціально визначених органах, яких буде більшість представляти саме судді – це буде Вища рада юстиції і Вища комісія суддів. Тому можна сказати, що основна європейська експертна інституція, яка розглядала проект цих змін, підтримує Україну в прагненні зробити суди ще більш незалежними», – говорить народний депутат від Партії регіонів Валерій Писаренко.

В опозиції побоюються «рук людей із адміністрації президента»

А от народний депутат від «Батьківщини» Віктор Швець каже, що позбавляти парламент саме зараз права формувати суддівський корпус передчасно.

Головне завдання адміністрації президента – повністю ліквідувати будь-яку незалежність судової гілки влади
Віктор Швець
«Якщо ми передаємо право призначення суддів президенту за поданням Вищої ради юстиції і вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії, то ми таким чином передаємо право формування суддівського корпусу виключно людям із адміністрації президента, оскільки ці всі органи є одне ціле. Позбавивши парламент участі в формуванні суддівського корпусу, ми тим самим повністю віддаємо цей важливий процес в руки людей із адміністрації президента. Ті зміни, які розроблені Конституційною асамблеєю, мені видається, що вони є аналогічними рішеннями, які продукувалися в адміністрації президента. Головне завдання адміністрації президента – це повністю ліквідувати будь-яку незалежність судової гілки влади, повністю підпорядкувати судову систему саме адміністрації президента», – зауважує парламентарій.

«Так, це відповідає європейським стандартам, але…»

Всі проблеми в сьогоднішній судовій владі не через погану Конституцію, і тому зміна Конституції не здатна вилікувати більшість хвороб, які сьогодні є в судовій владі, наголошує правник Ігор Коліушко.

Органи суддівського самоврядування у нас формуються за вказівкою з адміністрації президента
Ігор Коліушко
«Той варіант лікування, який запропонований в законопроекті, взагалі не придатний в наших умовах. Наприклад, формування Вищої ради юстиції покладається повністю на суддівське самоврядування і на збори наукової громадськості чи адвокатів. Так, це відповідає європейським стандартам, але ж європейські стандарти не враховують, що органи суддівського самоврядування у нас формуються за вказівкою з адміністрації президента. І кандидатів, яких з’їзд суддів висуває, практично завжди попередньо узгоджують в адміністрації президента, – каже Ігор Коліушко. – Так що ми досягаємо – незалежності від політичної влади чи навпаки тотальної залежності від політичної влади в особі президента?»

Тим часом Венеціанська комісія на тому ж засіданні критично оцінила Закон «Про всеукраїнський референдум» і проект закону про проведення перевиборів у п’яти округах, де не були встановлені результати голосування.

І доки в опозиції, ґрунтуючись на висновки Венеціанської комісії, готуються скасувати вже чинний закон про референдум, готуючи подання до Конституційного суду, в Партії регіонів Радіо Свобода запевнили, що врахують пропозиції і зауваження Венеціанської комісії при внесенні змін до закону.
  • Зображення 16x9

    Наталка Коваленко

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2005 року. Магістр Інституту журналістики Київського національного університету ім. Т.Г. Шевченка. Народилася на Полтавщині 1984 року. Кореспондентка та редакторка сайту Радіо Свобода

     

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG