Доступність посилання

ТОП новини

Старої Юзівки залишилося небагато


Стара Юзівка, Донецьк
Стара Юзівка, Донецьк
Донецьк – У Донецьку презентували проект реконструкції Оперного театру. На це, за різними підрахунками, може знадобитися до 500 мільйонів гривень. Тим часом краєзнавці зазначають, що в центрі міста є будівлі набагато старші, але вони не мають статусу історичних пам’яток. Для Донецька вони дуже важливі, адже шахтарська столиця є молодим промисловим містом, якому бракує історичного центру. З часом подібний центр тут може бути лише за умови, якщо вдасться зберегти старі будівлі.

У центрі Донецька є кілька вулиць, по яких варто пройтися, щоб побачити історію міста. Архітектурні приклади модерну кінця дев'ятнадцятого та початку двадцятого сторіч. Це найцінніші в історичному плані будівлі. Однак багато з них перебувають у поганому стані, тому цінувальники донецької старовини б'ють на сполох.

Краєзнавець Євген Ясенов багато років життя витратив на вивчення донецької історії. Він збирає місцевий фольклор, старовинні фотографії та пише історичні розвідки. Іноді він проводить екскурсії, проте зазначає, що Донецьк не сприймають як цікаве місто в історичному плані, тому охочих піти на екскурсії дуже мало.
Краєзнавець Євген Ясенов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

«Старої Юзівки залишилося небагато, але залишилося. І йдеться якраз про те, що треба зберегти це компактне місце, де є старовинні будинки. Найголовніше з цих місць – Садовий проспект. Будинок, який притягує нашу увагу, це так званий будинок із маскаронами. Барельєфи, які височіють на його фронтоні, дуже цінні для Юзівки, це потрібно зберегти», – вважає Ясенов.

Старої Юзівки залишилося небагато, але залишилося
Євген Ясенов
Загалом піша екскурсія вкладається в півтори години і охоплює 10-12 будівель, які розташовані не так далеко одна від одної. Краєзнавець пояснює, що найкраще за архітектурними творіннями стежать банки, якщо будівлі потрапляють у їхню власність.

Краєзнавець Євген Ясенов
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Закон не допоможе?

Дуже сумно, додає Євген Ясенов, що не зберігся один із найкращих купецьких будинків на вулиці Постишева. Його знесли, натомість побудувавши торговельний центр. Тоді громадськість виходила з акціями протесту на захист будинку, однак міська влада не мала коштів на реставрацію, тому ухвалила рішення відтворити фасад на будівлі торговельного центру. Проте виглядає це, скоріше, театральною декорацією, ніж історичною родзинкою. Міський голова Донецька Олександр Лук'янченко проблему визнає.

«Законодавча база, яка є сьогодні, не дозволяє органам місцевого самоврядування втручатися в приватну власність і якимось чином притягувати власників до відповідальності за те, як вони експлуатують старі будівлі. Це не лише проблема Донецька, але й всієї України, адже руйнуються старовинні зразки нашої будівельної культури», – зазначає мер.

Це не лише проблема Донецька, але й всієї України, адже руйнуються старовинні зразки нашої будівельної культури
Олександр Лук'янченко
Олександр Лук'янченко додав, що як тільки з'являться відповідні закони, міська влада почне діяти. Місто й так пішло на те, щоб відреставрувати так званий будинок Юза, в якого є власник, проте він за будівлею не стежить. Тож зараз міськрада намагається через суди забрати залишки будівлі, аби в подальшому зробити тут музей засновника міста.
  • Зображення 16x9

    Олена Поволяєва

    На Радіо Свобода з жовтня 2011-го року. Народилася, виросла, живу та працюю в Донецьку. У 2009-му році отримала ступінь магістра журналістики та диплом з відзнакою в Донецькому національному університеті. Цікавлюся документальним та радикальним кіно, сучасним мистецтвом, літературою. Катаюся на роликах, подорожую.

    Olena Povoliaieva | Создайте свою визитку


ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG