Доступність посилання

ТОП новини

Гасан Роугані – новообраний президент Ірану


Новообраний президент Ірану Гасан Роугані
Новообраний президент Ірану Гасан Роугані
Переможець іранських виборів Гасан Роугані назвав свою перемогу на виборах поразкою екстремізму. Як в середині країни, так і за її межами на нього покладають надії щодо запровадження політичних та економічних реформ в країні та покращення відносин із Заходом.

Після того, як кандидатам-реформаторам було заборонено брати участь у виборах, помірковано налаштовані іранці обрали в якості свого кандидата Гасана Роугані. За нього проголосувала понад половина іранських виборців. Утім, першим кроком Роугані стало відвідання могили аятолли Хомейні на півночі Тегерана. Цей візит розглядається як символічний крок, покликаний продемонструвати його лояльність принципам Іранської революції 1979 року.

«Дай Бог», - заявив новообраний президент, «ці вибори стануть прелюдією до змін, яких вимагають люди. Це включає, звичайно, революцію у галузях економіки, культури, соціальних відносин та політики».

Хоча Роугані не вступав у вибори в якості реформатора, його вважають найбільш поміркованим з решти кандидатів. Щонайменше від нього чекають утримання від демонстративної ворожості на адресу Сполучених Штатів, яку виявляв Махмуд Ахмадінеджад, каже експерт Атлантичної ради Барбара Слевін:

«Цілий світ чекає на когось, хто може прийти в ООН та виголосити промову, яка не змусить половину аудиторії піднятися та вийти з зали».

В Ізраїлі до перемоги Роугані поставилися обережно. Менаше Амір працює в Іранській службі Ізраїльського міжнародного радіо:

«Сьогодні під час дебатів слухачі були налаштовані дуже песимістично. Вони кажуть, що, якщо Роугані налаштований щось робити в Ірані, іранська політична система не дозволить йому досягти успіху. Вони кажуть, що Іран переживає складні економічні проблеми, в країні не має свободи слова, діють жорстокі політичні переслідування. У нас не має великого оптимізму, що Роугані, навіть якщо він хоче щось робити, досягне успіху».

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу також застеріг міжнародну громадськість від поспішних висновків щодо нового президента. Але президент Шимон Перес виявив більший оптимізм і привітав вибір іранців:

«Понад половина іранців, у свій спосіб, на мою думку, висловила протест проти керівництва, яке неможливо терпіти».

Професор Елдад Пардо, експерт з питань Ірану та Близького Сходу в Єврейському університету в Єрусалимі вважає, що Роугані вдасться досягти змін лише у разі, якщо він зможе покращити відносини з Заходом та добробут звичайних іранців:

«Якщо Роугані вдасться досягти певної угоди з Заходом, знайти якесь мирне рішення щодо Сирії, а головне іранський уряд зосередиться на покращенні добробуту іранського народу, то тоді йому вдасться досягти змін. У цьому разі усі будуть щасливі – і іранці, і араби, і уся світова громада і, звичайно, Ізраїль».

Незважаючи на те, що Роугані вважається поміркованим політиком та має підтримку реформістів, основна влада в країні належить аятоллі Алі Хаменеї. Саме за релігійним лідером залишається останнє слово в усіх державних справах, включно із ядерною програмою Ірану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG