Доступність посилання

ТОП новини

Іран висловив готовність припинити 20-відсоткове збагачення урану – Росія


Відеокадр: як заявляло іранське державне телебачення, це комплекс газових центрифуг для збагачення урану в атомному центрі Натанз, 15 лютого 2012 року
Відеокадр: як заявляло іранське державне телебачення, це комплекс газових центрифуг для збагачення урану в атомному центрі Натанз, 15 лютого 2012 року
Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив сьогодні, що Іран готовий припинити збагачення урану до рівня 20 відсотків, і цей крок має привести до полегшення санкцій проти Тегерана.

Як заявив чільний російський дипломат в інтерв’ю агентству KUNA з Кувейту, Іран підтвердив готовність домовлятися про це, але не уточнив, як саме відбулося це підтвердження.

Це могло б стати «дійсно проривною домовленістю» і значною мірою зняти гостроту наявних проблем, серед яких стурбованість із приводу можливого подальшого збагачення урану до рівня, придатного для створення ядерної зброї, сказав Лавров.

Міжнародна спільнота мала б адекватно відповісти взаємністю, включно з поетапним зупиненням і скасуванням санкцій, наголосив російський міністр.

Наявність технологій збагачення урану до 20 відсотків і запасів такого урану дає змогу збагачувати його й до вищих рівнів, потрібних для створення ядерної зброї.

Світова спільнота непокоїться, що Іран під прикриттям заяв про мирну ядерної програми насправді приховує намагання здобути ядерну зброю. Через це на Іран накладена ціла низка міжнародних санкцій, а також односторонніх санкцій окремих країн і міждержавних об’єднань. Тегеран заперечує звинувачення, але доказів мирного характеру своєї програми не надає.
XS
SM
MD
LG