Доступність посилання

ТОП новини

Дивізійник Михайло Каркоц – «Дем’янюк номер два» чи лише політична гра?


США й Україну та й інші країни сколихнула вістка від журналістів The Associated Press, де йдеться про 94-річного громадянина США Майкла Каркоца, походженням із українського Луцька, котрий, як припускають в агентстві, служив командиром нацистського формування у роки Другої світової війни та міг бути причетним до масових каральних акцій в українських і польських селах, де було знищено багато мирних жителів, дітей, жінок. В The Associated Press кажуть, що не мають прямих доказів причетності Михайла Каркоца до таких злочинів, але зауважують, що нібито він приховав від імміграційної влади США у 1949 році факт своєї служби у військовому формуванні під час Другої світової. Тим часом представники родини Каркоца заявляють, що він «ніколи не був нацистом».

Повідомлення про Михайла Каркоца, базовані на матеріалі The Associated Press, підхоплені провідними ЗМІ США, Європи, включно з Україною. Розслідування американських журналістів стверджує, що нині 94-річний Майкл Каркоц сказав у 1949 році імміграційній владі США неправду, коли приховав у проханні на натуралізацію свою службу в Українському легіоні самооборони, а пізніше у ролі командира роти фронтової дивізії СС «Галичина».

Автори розслідування The Associated Press кажуть, що хоча «документи й не ілюструють прямо участь Каркоца у воєнних злочинах, все ж є свідчення вояків з його підрозділу та інші документи, які підтверджують його участь у знищенні цивільного населення». Тому й тут висуваються пропозиції розслідувати участь у нацистських злочинах Михайла Каркоца чи в Німеччині, чи в Польщі. Слідчі органи цих країн проявили пряме зацікавлення у справі Михайла Каркоца.

Представник Міністерства юстиції у Вашингтоні Майкл Пассман з цього приводу сказав The Associated Press: «У то час, коли не можемо ні підтвердити, ні заперечити тут якогось конкретного розслідування, я можу сказати у цілому, що Міністерство юстиції продовжує розслідувати всі твердження про можливу участь американських громадян США у злочинах нацистів у часи Другої світової війни».

Хоча сам Михайло Каркоц, який став громадянином США у 1959 році, написав у 1996 році книгу спогадів «Від Воронежа до Українського легіону самооборони», де він згадує про бої його підрозділу з польськими учасниками опору проти нацистів. Однак там не йдеться про нищення цивільного населення.

У матеріалі розслідування The Associated Press йдеться про дотичні свідчення жителів передмістя Луцька, села Підгайці, що там, в акції нацистів, у відповідь на вбивство німецького солдата у грудні 1943 року, нібито брали участь і вояки Українського легіону самооборони. Також наводяться свідчення вояків підрозділу Каркоца у фронтовій дивізії СС «Галичина», які вони давали радянським спецорганам нібито про каральні акції підрозділів цієї дивізії проти польського мирного населення.

Український історик вбачає у справі Каркоца «політичний підтекст»

Відомо, що СРСР докладав максимум зусиль і коштів, щоб дискредитувати українську діаспору в США й Канаді і показати їх суцільними колабораціоністами з нацистами. Як сказав Радіо Свобода професор історії з Національної Академії наук України Юрій Шаповал, Москва не шкодувала у свій час для цього коштів і спеціальних зусиль.

Також у розслідуванні The Associated Press йдеться про секретні документи нацистів щодо нібито причетності підрозділів фронтовій дивізії СС «Галичина» до придушення Варшавського повстання у 1944 році.

Історик Юрій Шаповал вважає, що й сьогодні є дві лінії в оцінці українських національних військових підрозділів у складі нацистських військ, включно з фронтовою дивізією СС «Галичина» – одні безапеляційно стверджують, що це воєнні нацистські злочинці, інші ж базуються на детальному вивченні фактів.

Вбачаю тут якийсь політичний підтекст. Це для серйозних дослідників абсолютно несерйозна розмова
Юрій Шаповал
«У Канаді працювала спеціальна комісія, ви напевно про це знаєте, у 1986-87 роках, вона відома під назвою «комісія Дешена» з розслідування у справах воєнних злочинців у Канаді. І комісія однозначно дала оцінку: не можна висувати до цих підрозділів претензій такого роду. Тобто, якщо підсумувати все, що стосується цього питання, то я вбачаю тут якийсь політичний підтекст. Це для серйозних дослідників абсолютно несерйозна розмова».

Хоча Ефраїм Зурофф, «мисливець за нацистами» з Центру Візенталя в Єрусалимі, вважає, що засудити Михайла Каркоца буде неважко. «Такі люди повинні бути покарані, оскільки були прислужниками нацистів, – каже він. – Адже у даному конкретному випадку ми ведемо мову про людину, яка не просто співпрацювала з нацистами, а виконувала їхні розпорядження і сама віддавала жорстокі накази».

У родині самого Каркоца вже заявили, що «The Associated Press навмисне, зі злим наміром зганьбило нашого батька». Та пообіцяли вимагати від агентства спростування цих скандальних тверджень і додали: «...наш батько ніколи не був нацистом».

Експерти ж вважають, що ця справ може затягтися в судах і розслідуваннях на роки.
  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG