Доступність посилання

ТОП новини

Обама закличе Росію скоротити ядерні арсенали ще на третину


Президент США Барак Обама перебуває у Берліні, де виступить з промовою біля Бранденбурзьких воріт і запропонує Росії розпочати новий етап у скороченні ядерних озброєнь.

Про це повідомив високопоставлений представник адміністрації США.

Президент прибув до Берліна після дводенного саміту «Великої вісімки» в Північній Ірландії, значна частина якого була присвячена пошукам шляхів припинення кровопролиття в Сирії.

Як повідомив представник адміністрації, у своїй промові Обама заявить, що США і Росія можуть урізати свої арсенали розгорнутих одиниць ще на третину на додаток до скорочень, передбачених Договором СНО-3 від 2010 року, без шкоди ядерному потенціалу і можливостям ядерного стримування.

На думку адміністрації США, Москва і Вашингтон можуть скоротити свої арсенали до 1000-1100 боєголовок, у той час як СНО-3 встановлює обмеження в 1550 боєголовок.

У середу президент Обама також провів зустріч з канцлером Німеччини Анґелою Меркель. За ознаками, основними темами їхніх переговорів – Афганістан і Сирія.

Крім того, Меркель мала намір висловити занепокоєння багатьох мешканців Німеччини про програми стеження за Інтернет-активністю, яке веде уряд США.

Канцлер заявила, що хотіла б, щоб програма під кодовою назвою PRISM була більш прозорою. Однак у понеділок вона визнала, що завдяки вашингтонським програмам стеження вдалося запобігти терористичним атакам на німецькій території.

Але все ж найбільш помітним заходом за участю Обами в цьому європейському турне буде його промова біля Бранденбурзьких воріт.

Чотири тисячі людей отримали запрошення подивитися виступ американського президента. Це набагато менше, ніж 200 тисяч осіб, які вітали виступ Обами недалеко від цього місця в 2008 році, коли він був кандидатом у президенти США.


Радіо Свобода вела пряму трансляцію виступу президента США Барака Обами

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG