Доступність посилання

ТОП новини

У Латвії покарали банк за відмивання грошей, яке викрив Магнітський


Комісія з фінансових і капітальних ринків Латвії повідомила сьогодні, що оштрафувала один із банків країни за його участь у відмиванні коштів, викрадених із бюджету Росії, що його викрив російський юрист Сергій Магнітський, який помер у слідчому ізоляторі в Москві 2009 року.

Неназваний банк, причетний до відмивання викраденої в Росії суми у 230 мільйонів доларів, отримав найвищий можливий штраф у 100 тисяч латів (майже 1 мільйон 560 тисяч гривень, або понад 190 тисяч доларів).

Розслідування в Латвії почали після того, як минулого року інвестиційний фонд Hermitage Capital, для якого працював Магнітський, подав скаргу на шість латвійських банків, які, як стверджують, проводили через свої рахунки викрадені кошти.

Сергій Магнітський, російський юрист, який працював для інвестиційного фонду Hermitage Capital, помер у 2009 році у слідчому ізоляторі в Москві у віці 37 років від серцевих проблем. Російські правозахисники стверджують, що представники влади свідомо ігнорували поганий стан його здоров’я, щоб змусити його замовкнути.

Магнітський потрапив за ґрати, звинувачений у розробці схеми уникнення російських податків для свого замовника, фонду Hermitage Capital. Йому висунули це звинувачення після того, як юрист заявив, що викрив цілком протилежне – схему, за якою податки, вже сплачені фондом, на суму в 230 мільйонів доларів викрали з російського бюджету посадовці Міністерства внутрішніх справ Росії, податкової адміністрації та інших державних органів.
XS
SM
MD
LG