Доступність посилання

ТОП новини

«Україна має вибір. Польща свій вибір зробила» – Кшиштоф Становський


Кшиштоф Становський
Кшиштоф Становський

Дмитро Воюта

Свій вибір щодо європейської перспективи Україна має робити самостійно, ніхто з партнерів із ЄС не може чинити на неї в цьому питанні тиск. Про це в інтерв’ю Радіо Свобода заявив колишній польський урядовець, відомий освітній та громадський діяч Кшиштоф Становський. Водночас він наводить приклад рідної Польщі, у якій, як він каже, немає людей, які шкодують про приєднання до євроспільноти. На конференції Інституту лідерства та управління Українського католицького університету Кшиштоф Становський доповідав про виклики у політичному лідерстві. Особливу увагу політик приділив питанням освіти та громадської активності суспільства.

– У своєму виступі Ви сказали, що польська освіта нині – на дуже високому рівні. За останні кілька років збільшилася і кількість українських студентів, які їдуть у Польщу на навчання. Водночас, на Вашу думку, що потрібно зробити з українською освітою, щоб наші кваліфіковані кадри все ж таки втримати тут?

Що для наших дітей означає Європейський союз? Це означає, що вони можуть вступити у будь-який університет там на таких самих умовах, як і в себе вдома
– Що є важливим у Польщі: одна з перших реформ, яку зробила Польща у 90-му році, – це була реформа місцевого самоврядування. Школи віддали місцевій владі. Важливо, що це було поступово, але люди на місцях зрозуміли, що питання школи – це не теоретичне питання міністра освіти. Це питання, яке стосується мого сина, моєї доньки. Було розуміння, що ми повинні зробити так, щоби змінити якість роботи школи. І це вдалось. Можливо, це було найважливішим фактором політичної зміни у Польщі. Якість освіти навіть у селах змінилась.

З одного боку, це дуже добре, що студенти з України приїжджають до Польщі. Ми завжди готові до таких візитів. З другого, це показує особливості ринку освіти.

Що для наших дітей означає Європейський союз? Це означає, що вони не мають кордону до Португалії, наприклад. Вони можуть вступити у будь-який університет там на таких самих умовах, як і в себе вдома.

Це означає нормальну конкуренцію. Нормальний вільний ринок. І це так у кожного має бути.

– Однак щодо впливу громадськості – в Україні громадські організації дуже часто дрібні, локальні, і не мають особливої підтримки громадськості, аналогічна ситуація з фінансуванням. Як же їм впливати на політику?

– Дуже цікавий приклад є у польських пожежних волонтерів. Багато років у Польщі на місцях діють локальні організації волонтерів, які готові допомагати сусідам під час пожеж, повеней. Вони є і були (під німцями, під Радянським Союзом, під комуністичною владою) завжди місцеві.

Дуже важливо, щоб громадські організації мали реальний контакт із реальними людьми. Тоді вплив можливий.

– В Україні є дуже велика проблема з довірою громадян до Верховної Ради, до президента, до судів, до прокуратури. Все, що робиться – усе критикується. Жодна дія не має ані підтримки, ані довіри, Ви самі відзначили це у своєму виступі. Як це можна змінити?

В Україні немає жодного чесного судді? Є. То чому ми про них не говоримо?
– Треба почати з того, щоб кожен знайшов собі одну людину, якій може довіряти. Я знаю, що в Україні є люди, яким можна довіряти. Може, їх не 3 мільйони, але вони є.

І про це треба говорити – так само, як ми говоримо про тих і те, чому або кому не довіряємо (ми таке ж робимо у Польщі, але це не допомагає тим, хто хоче бути чесним, хоче реально працювати).

Це ж не означає, що в Україні немає жодного чесного судді? Є. То чому ми про них не говоримо? Це ж можливо! Немає такої цензури, щоб це було неможливо.

– В Україні багато очікують від осіннього саміту «Східного партнерства». Як Ви оцінюєте виконання Києвом до саміту у Вільнюсі тих зобов’язань, які він на себе взяв перед ЄС?

Польща свій вибір зробила. Осіб, які хотіли б змінити цей вибір, повернутися у комунізм, у Польщі немає
– Україна має вибір. Польща, наприклад, свій вибір зробила. Чесно кажучи, осіб, які хотіли б змінити цей вибір, повернутися у комунізм, у Польщі немає. Таких, які хотіли б повернутися у централізовану економіку, реально немає.

Україна зараз у тій ситуації, коли може обирати. Ми можемо лише – і Польща це робить – пропонувати. Однак вибір за вами. Так має бути.
Довідка:
Кшиштоф Становський – президент фонду «Солідарність», який займається переважно фінансуванням освітніх програм. У 1989 році був одним із ініціаторів створення фонду «Освіта для демократії» (очолював цю організацію із 2001 до 2007 року). Автор освітніх програм та публікацій, присвячених громадській освіті та роботі громадських організацій. У 2007-2010 роках – заступник міністра освіти Польщі, у 2010-2012 роках – заступник міністра закордонних справ.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG