Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати обвинуваченого в тероризмі втретє поскаржились до Страсбурзького суду


Адвокати обвинуваченого в тероризмі дніпропетровця Дмитра Реви подали третю скаргу до Європейського суду з прав людини, яка стосується порушення презумпції невинуватості щодо їхнього підзахисного, повідомили сьогодні Радіо Свобода самі адвокати.

За словами адвоката Віталія Погосяна, підставою для звернення до суду в Страсбурзі стало рішення Апеляційного суду Києва, яким було скасовано рішення Шевченківського райсуду столиці щодо спростування інформації про причетність Реви до вибухів. Як зазначив Віталій Погосян, заяви про винуватість його підзахисного не раз робило керівництво прокуратури Дніпропетровської області, однак наразі провина Реви в судовому порядку не доведена.

Погосян вважає, що третя скарга до Страсбурзького суду буде об’єднана з першими двома в одне провадження. Раніше адвокати Реви скаржились до Європейського суду з прав людини на порушення щодо їхнього підзахисного двох статей Конвенції з прав людини – про презумпцію невинуватості та про право на побачення з рідними.

«Було б добре, якби ці скарги розглянули впродовж року», – сказав Радіо Свобода адвокат.

Він також повідомив, що адвокати Дмитра Реви також мають намір скаржитись до Європейського суду з прав людини і на оприлюднення недостовірних даних щодо обвинуваченого у фільмі «Пекельне пекло», продемонстрованому Першим національним телеканалом, якщо Вищий спеціалізований суд відмовиться задовольнити цю скаргу.

За словами адвокатів, також народні депутати України всіх фракцій парламенту, крім комуністів, звернулися до Генеральної прокуратури з проханням перевірити підстави перебування Реви за ґратами.

Раніше сторона обвинувачення заявляла, що має докази провини всіх чотирьох обвинувачених у терактах.

27 квітня 2012 року у Дніпропетровську вздовж центрального проспекту сталися чотири вибухи. Потерпіла 31 людина. У червні Генеральна прокуратура заявила про затримання чотирьох чоловіків, підозрюваних у скоєнні вибухів у Дніпропетровську. За офіційною версією, мотив у них був корисливий: чоловіки вимагали 3,5 мільйони доларів. Серед підсудних – дніпропетровський політолог Віктор Сукачов і його приятелі Віталій Федоряк, Дмитро Рева, Лев Просвірнін. Їх також обвинувачують у скоєнні ще 7 терактів у кількох містах України.
XS
SM
MD
LG