Доступність посилання

ТОП новини

Чи є місце Україні у боротьбі з озвученими Обамою викликами?


Україна може посприяти тому, щоб забезпечити краще майбутнє для всіх людей у світі, до чого закликав у Берліні Барак Обама. Як заявив Радіо Свобода екс-прем’єр, а нині парламентар Анатолій Кінах, аграрний потенціал України може посприяти вирішенню проблем у сфері міжнародної продовольчої безпеки. Водночас він визнає, що і сама Україна нині – перед глобальними викликами, зокрема, це стосується подолання бідності та безробіття. Опитані Радіо Свобода фахівці погоджуються також, що слова Обами про ядерне роззброєння загалом є позитивним сигналом. Водночас деякі експерти, підсумовуючи виступ американського президента, кажуть, що він говорив про виклики, з якими сам поки що не продемонстрував спроможності боротися.

Україна – з огляду на виклики, які окреслив у своїй промові президент США Барак Обама – опинилася як у переліку країн, які можуть протистояти глобальним небезпекам, так і по інший бік – країн, які самі потребують допомоги. Це визнають опитані Радіо Свобода фахівці.

Екс-прем’єр Анатолій Кінах каже про аграрний потенціал України та її спроможність гарантувати глобальну продовольчу безпеку. Водночас він погоджується: бідність і безробіття – проблеми, з якими нині стикається весь світ – для України стоять дуже гостро.

Дуже велика загроза стабільності і розвиткові держави – це зростання розриву між низькими і високими доходами громадян
Анатолій Кінах
«Проблема бідності – з урахуванням того, яку природу дав Бог Україні – для нас, по суті, дуже принизлива. Дуже велика загроза стабільності і розвиткові держави – це зростання розриву між низькими і високими доходами громадян. У США, найбільш капіталізованій державі світу, ця різниця складає 6–7 разів, тоді як в Україні, за деякими даними, – 25–30 разів. Це створює дуже серйозну напруженість у суспільстві і знижує рівень життя наших громадян», – наголошує політик.

На думку Кінаха, Україна повинна бути частиною процесу подолання бідності, однак це, каже він, можливо лише за міцної, конкурентоздатної економіки.

Світові бракує згоди у питанні ядерного роззброєння – Тарасюк

Окрему увагу член парламентського комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Кінах звертає на заяву Обами про необхідність глобального ядерного роззброєння. Він нагадує про те, що Україна свого часу добровільно відмовилася від ядерної зброї, а три роки тому погодила відмову від високозбагаченого урану. Водночас, на думку парламентаря, Україна зацікавлена у цих процесах з огляду на своє геополітичне положення.

Як розповів у коментарі Радіо Свобода екс-міністр закордонних справ Борис Тарасюк, кількість ядерних боєголовок, які Україна мала на момент роззброєння, була більшою за поріг, який нині пропонують Сполучені Штати. Борис Тарасюк називає дії України прикладом для всієї міжнародної спільноти, і водночас вказує на те, що світові нині бракує солідарності у вирішенні проблеми володіння ядерною зброєю.

«Для України це повинно бути позитивним явищем, так само, як і для всього людства, тому що зменшується загроза взаємознищення ядерних наддержав», – зазначає Тарасюк.

У своїй берлінській промові президент США Барак Обама заявив про намір домовлятися з Росією про скорочення кількості ядерних боєголовок, які мають у своєму розпорядженні ці дві держави. Водночас експерт із міжнародних питань Олексій Коломієць висловлює сумнів щодо того, що вирішення заявленої Обамою проблеми можливе за нинішніх умов.

Загалом, на думку експерта, американський президент нині говорив про виклики, із якими самому йому поки що боротися не вдається. Безробіття, забруднення навколишнього середовища і, зрештою, участь у воєнних протистояннях – проблеми, від яких усередині самої Америки поки що не знайшли ліків, вважає Олексій Коломієць.

Коли Обама виграв другий термін, у нього з’явилися ширші маневри для більш рішучих дій
Олексій Коломієць
«Коли Обама виграв другий термін, у нього з’явилися ширші маневри для більш рішучих дій. Але рішучих дій для того, щоб, по-перше, посилювати лідерство США у світі, а по-друге – підтримувати демократичних союзників. На жаль, Обама діє фактично навпаки», – каже він.

Найголовніше, у чому погоджуються опитані Радіо Свобода експерти, – на боротьбу з глобальними викликами мають стати усі без винятку гравці міжнародної політичної арени. Поодинокі зусилля будуть марними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG