Доступність посилання

ТОП новини

Децентралізація влади зменшить корупцію? (Огляд преси)


Київ – В умовах, коли на 22-му році незалежності України на ринку землі все ще немає чіткого законодавчого поля, а Феміду можна з легкістю підкуповувати, розібратися хто рейдер – дуже складно, стверджує газета «День». Лише потерпілі заздалегідь відомі. Ними майже завжди стають ті, хто живе на цій землі та нею годується. Останнє свідчення цього – нещодавнє силове протистояння, внаслідок якого шість осіб опинилися в лікарні з пораненнями. Конфлікт виник між представниками агрофірм, які не поділили врожаю озимого ячменю на полі. Водночас прозвучало дуже багато заяв про політичну складову конфлікту. Докладніше про це йдеться в статті «Чия земля?».

Україні потрібна певна децентралізація. В державі розвивається лише столиця і те, що довкола неї, переконаний експерт тижневика «Країна». Він вважає, що органи центральної влади треба розпорошити по великих обласних центрах. Як, скажімо, у Швейцарії. Там Берн – офіційна столиця, Женева – ділова столиця, Цюрих – банківська столиця. Це, насамперед, зменшить корупцію. Децентралізація й корупція – обернено пропорційні речі. Умовно кажучи, якщо Верховний суд буде в Харкові чи Дніпропетровську, то судова влада частково відділиться від виконавчої й на неї буде складніше впливати. Нині ж експерту Україна нагадує могилу, в якій закопані 24 області, а над ними квітне кількамільйонний Київ.

Тепер у людей, що купують товари в інтернеті, буде більше прав: вони зможуть повертати речі з дефектами і, в разі необхідності, судитися з інтернет-магазинами. Відповідний законопроект вже на розгляді у Верховній Раді. Зараз же в Україні немає закону, який регулював би інтернет-торгівлю, відтак продавець не несе відповідальності перед покупцем. Купувати товари в мережі стане безпечніше. Експерти газети «Сегодня» переконані: це допоможе бізнесу. Публікація називається «За покупками – в інтернет».
  • Зображення 16x9

    Ірина Біла

    На Радіо Свобода працюю з кінця 1990-х. Закінчила Київський університет культури і мистецтв – інформаційна, бібліотечна та архівна справа.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG