Доступність посилання

ТОП новини

Представник Косова в Сербії подав у відставку після критичних заяв


Лулзім Пеці в день призначення, 17 червня 2013 року
Лулзім Пеці в день призначення, 17 червня 2013 року
Постійний представник Косова в Сербії для міжурядового зв’язку Лулзім Пеці подав учора у відставку лише через два дні після призначення на цю посаду.

Він пішов на цей крок після заяви в інтерв’ю, що нормальні відносини між Приштиною і Белградом можливі тільки після того, як Сербія визнає самопроголошену незалежність Косова. МЗС Косова заявило, що такою заявою Пеці перевищив свої дипломатичні повноваження.

Завдання постійних представників для зв’язку між Сербією і Косовом, які були призначені лише на початку тижня і працюють у столицях протилежної сторони, – серед іншого, спостерігати за виконанням домовленості про нормалізацію відносин між Сербією і Косовом, досягненої за посередництва Євросоюзу.

Сербія, про незалежність від якої Косово односторонньо заявило ще 2008 року, не визнає цієї самопроголошеної незалежності і далі офіційно вважає Косово і Метохію автономним краєм у своєму складі, але на вимогу Євросоюзу Белград змушений домовлятися з Приштиною.

Втілення в життя угоди про нормалізацію відносин між Белградом і Приштиною є визначальним для очікуваного невдовзі рішення ЄС, чи починати переговори з Сербією про членство, а з Косовом про угоду про асоціацію.
XS
SM
MD
LG