Доступність посилання

ТОП новини

У Стамбулі продовжуються мовчазні протести (ВІДЕО)


У Стамбулі продовжуються мовчазні протести
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:49 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Сьогодні вранці кілька людей мовчки стояли і сиділи на площі Таксім у турецькому Стамбулі – на знак протесту проти дій уряду прем’єра Реджепа Тайїпа Ердогана.

Заступник Ердогана Бюлент Аринч напередодні заявив, що не проти мовчазних протестів, головне, щоб вони не порушували громадського порядку. Сотні таких протестів відбуваються у Стамбулі, Анкарі й інших турецьких містах. Прикладом для них став демонстрант, який у понеділок протягом восьми годин простояв нерухомо, через що став новим обличчям протестів і здобув популярність у соцмережах.

Акції в Туреччині почалися 31 травня як протест проти плану ліквідації невеликого парку Таксім-Ґезі у Стамбулі. Згодом вони переросли в політичні виступи з вимогою відставки прем’єра і уряду й сутички з поліцією, які поширилися на десятки інших міст країни. У сутичках між демонстрантами і поліцією потерпіли, за оцінками, понад п’ять тисяч людей, із протестами також пов’язують смерть принаймні чотирьох чи й п’яти людей.

На місці парку Таксім-Ґезі, створеного в 1940-х роках, влада планує відновити історичну будівлю початку 18-го століття, яка стояла там до створення парку, ймовірно, пристосувавши її під торговельний центр.
XS
SM
MD
LG