Доступність посилання

ТОП новини

Бути лікарем в Україні небезпечно


Київ – Напади на бригади швидкої допомоги, інфікування хірургів, персоналу тубдиспансерів та лікарень – це найочевидніші прояви проблем безпеки медпрацівників. Однак ні МОЗ, ні профспілка не ведуть статистики, а самі лікарі не виступають консолідовано на захист своїх інтересів.

П’яний пацієнт 18 червня вдарив лаборантку рентген-кабінету в одній із районних лікарень Запоріжжя. Три дні перед тим, лікар «швидкої» потрапив до лікарні через побиття. А 21 травня психічнохворий викликав швидку допомогу і жорстоко вбив вагітну медсестру та тяжко травмував лікаря й фельдшера.

Досвід розвинутих країн вказує, що запобігти таким випадкам можна, маючи спеціальні системи сповіщення та працюючи спільно з правоохоронними органами, стверджує Олег Мусій, голова громадської ради при МОЗ, президент Всеукраїнського лікарського товариства.

На належну безпеку праці медпрацівників потрібні невеликі кошти – Мусій
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:14:04 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ
Поки ж, з огляду на резонансні випадки нападів на бригади швидкої допомоги, у Львові хочуть забезпечувати «швидкі» газовими балончиками та електрошокерами.

18.06.2013
Хто захистить лікарів?

Лікарів хочуть озброїти електрошокерами і газовими балончиками далі

Лікар – це небезпечна професія в країні, де на медицину виділяється менше ніж 4% ВВП, наголошує Олег Мусій. Він радить добре думати тим, хто хоче стати лікарем. Адже за існуючих умов лікар не лише не може надати належну медичну допомогу пацієнту, а й не може повністю вберегти своє здоров’я.

Для прикладу, хірурги та медперсонал реанімаційних відділень державних медичних установ не мають спеціальних рукавичок, які не пошкоджуються голками та скальпелями, а працюють у звичайних, які «втрачають свою герметичність навіть при обробці дезінфікуючими засобами».

Головна ж небезпека для лікарів та медперсоналу полягає у «профвигорянні», пов’язаному із невідповідністю рівня заробітної плати рівню завдань, які вони зобов’язані виконувати.
Олег Мусій вважає, що медики могли б покращити своє становище у суспільстві й відновити довіру до своєї професії, якби консолідовано заявляли про свої проблеми.
  • Зображення 16x9

    Ірина Штогрін

    Редактор інформаційних програм Радіо Свобода з жовтня 2007 року. Редактор спецпроектів «Із архівів КДБ», «Сандармох», «Донецький аеропорт», «Українська Гельсінська група», «Голодомор», «Ті, хто знає» та інших. Ведуча та редактор телевізійного проекту «Ми разом». Автор ідеї та укладач документальної книги «АД 242». Автор ідеї, режисер та продюсер документального фільму «СІЧ». Працювала коментатором редакції культура Всесвітньої служби Радіо Україна Національної телерадіокомпанії, головним редактором служби новин радіостанції «Наше радіо», редактором проекту Міжнародної організації з міграції щодо протидії торгівлі людьми. Закінчила філософський факультет Ростовського університету. Пройшла бімедіальний курс з теле- та радіожурналістики Інтерньюз-Україна та кілька навчальних курсів «IREX ПроМедіа». 

XS
SM
MD
LG