Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина вже не вимагає визнання Тимошенко повністю невинною – Рар


Александр Рар
Александр Рар
Київ – Німеччина перевіряє, наскільки Україна виконує вимоги ЄС, і міністр закордонних справ Ґідо Вестервелле – не останній впливовий європейський політик, який під час візиту до Києва це робитиме. Таку думку висловив в інтерв’ю Радіо Свобода німецький політолог Александр Рар. За його словами, Німеччина вже не вимагає скасування вироків українських судів проти Юлії Тимошенко і її визнання повністю невинною. Серед співбесідників Ґідо Вестервелле у Києві – президент Віктор Янукович, прем’єр Микола Азаров, керівник МЗС України Леонід Кожара, а також лідери опозиції Арсеній Яценюк та Віталій Кличко.

– Наразі діалог між Європою і Україною є, констатують експерти. Наскільки нам відомо, від української влади надійшли певні пропозиції європейській стороні. Чи можна вважати, що візит Вестервелле є передачею відповіді?

– Можливо. Але, думаю, у першу чергу Німеччина хоче перевірити, наскільки Україна виконує вимоги, які ЄС висунув останній раз під час зустрічі у Братиславі. Зараз виглядає, що Євросоюз у своїй більшості хоче підписати з Україною угоду про асоціацію. Це станеться, якщо Україна реформує свою юридичну систему, якщо вона зможе довести, що у майбутньому суди не працюватимуть за адміністративними вказівками, а будуть незалежними, що законодавство дійсно посилить третю владу. Думаю, що Вестервелле не останній політик, хто зараз приїде в Україну заради того, щоб подивитися, наскільки Україна це реалізує.

– Очевидно, що головною темою переговорів Ґідо Вестервелле з українськими урядовцями буде тема Юлії Тимошенко. Які шляхи вирішення цього питання наразі є?

– Не думаю, що це буде головною темою переговорів. Але тема Тимошенко фігурує. Юлія Тимошенко – це символ того, що в Україні є політичні в’язні. Це західна точка зору. Українська сторона ніколи не погодиться, що Юлія Тимошенко сидить у в’язниці через політичні причини. Але якщо українська сторона все-таки вирішить піти назустріч ЄС і випустити Юлію Тимошенко на лікування у Німеччину, то у Євросоюзі це сприймуть, як акт доброї волі. Це наблизить Україну до підписання цієї важливої для неї угоди про асоціацію з ЄС.

Українська сторона ніколи не погодиться, що Тимошенко сидить у в’язниці через політичні причини. Але якщо українська сторона все-таки вирішить піти назустріч ЄС і випустити Тимошенко на лікування у Німеччину, то у ЄС це сприймуть як акт доброї волі
– Яких результатів нинішнього візиту варто очікувати?

– Україна змогла, можливо, ще не на 100 відсотків, але переконати ЄС, що вона просто змушена грати між Заходом та Сходом. Візит такого важковаговика у європейській політиці, як міністр закордонних справ Німеччини, для української сторони є надзвичайно важливим. Якщо Вестервелле повернеться з Києва з переконанням, що Україна суттєво просунулася на тому шляху реформ, яким вона обіцяла, то ще одна перепона для підписання цієї угоди у Вільнюсі буде знята.

– Відомо, що Німеччина не є країною-лобістом України у ЄС. Торік на знак протесту проти арешту Тимошенко канцлер Анґела Меркель відмовилася приїжджати на Євро-2012. Чи змінилася зараз позиція Берліна?

– У Німеччини є надія, що Тимошенко на лікування можуть випустити. Німеччина вже не вимагає ануляції рішень українських судів і визнання Тимошенко повністю невинною. Ми бачимо, що навіть у такому складному питанні обидві сторони шукають компроміс і намагаються зберегти обличчя. З іншого боку, Вестервелле приїздить в Україну у той же день, коли пані Меркель їде до Москви. Тут також поданий дуже важливий сигнал для України, що за всього бажання Німеччини в економічному плані вибудувати нормальні, прагматичні відносини з Росією Україна також є не сірою зоною, а об’єктом пильної уваги з усіх оглядів для майбутнього стратегічного партнерства з Німеччиною та Євросоюзом.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG