Доступність посилання

ТОП новини

Пластуни знайшли архівний фільм із митрополитом Андреєм Шептицьким (ВІДЕО)


Митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький
Митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький
Німий фільм «Свято молоді», відзнятий у червні 1930 року у Львові, віднайшли пластуни у Центральному державному кінофотофоноархіві України, шукаючи матеріали для ілюстрування міжвоєнного періоду організації, інформує організація «Пласт».

Автором хроніки є вихованець Станіславівського «Пласту», член куреня «Орден Залізної остроги», галицький початківець-кінематограф Юліян Дорош.

Як інформує «Пласт», у стрічці серед пластунів присутній митрополит Української греко-католицької церкви Андрей Шептицький: скаути супроводжують автомобіль, в якому сидів митрополит УГКЦ.

Андрей Шептицький підтримував молодіжну скаутську організацію, відвідував табори, і на стрічці знято його зустріч із молоддю під час свята, організованого товариством «Рідна школа» у Львові.

Окрім митрополита Андрея Шептицького, у фільмі присутній голова товариства, педагог Ілля Кокорудз.

Віднайдену стрічку пластуни виклали на Youtube.

(Відео PlastFilms)

Це друге відео з митрополитом, якому тоді було 65 років. Працівник Центрального державного історичного архіву у Львові Оксана Гайова, яка працює над спадщиною митрополита, розповіла Радіо Свобода, що у 1990-х роках вона знайшла у кінофотофоноархіві фільм 1933 року, де на одному з кадрів знято в автомобілі митрополита, який благословляє молодь, учасників свята «Українська молодь Христові». І цей фрагмент використано у документальному фільмі про Андрея Шептицького.

Донині збереглись архівні документи, листи митрополита, його фотографії, аудіозапис його Великодньої промови у 1944 році, за кілька місяців до смерті (1 листопада 1944 року).

Митрополит Андрей Шептицький, графського походження, очолював УГКЦ з 1901 до 1944 року. За його служіння в Галичині шість разів змінювалась влада.
XS
SM
MD
LG