Доступність посилання

ТОП новини

Лещенко радить Януковичу почитати «Американську сагу Павла Лазаренка»


Київ – Журналіст «Української правди» Сергій Лещенко видав книгу «Американська сага Павла Лазаренка». Фактично, вона є збірником дванадцяти частин масштабного розслідування, проведеного журналістом в Україні, США та Швейцарії, а також почергово опублікованих «Українською правдою». У п’ятницю на презентації «саги» Сергій Лещенко порадив усім сучасним депутатам та чиновникам зробити цю книгу настільною.

Книга «Американська сага Павла Лазаренка» – це журналістське розслідування кореспондента «Української правди» Сергія Лещенка. «Це документальна історія краху одного з найвпливовіших політиків і чиновників України 90-х років, що описує роль Леоніда Кучми і Юлії Тимошенко та містить матеріали судових процесів у Сполучених Штатах і Швейцарії», – говорить про книгу її автор.
(Відео користувача YouTube)

Головним читачем цієї книги мав би бути Віктор Янукович
Сергій Лещенко
«Головним читачем цієї книги мав би бути Віктор Янукович. Для себе я вирішив, що це невивчений урок нинішніми українськими керівниками. Вони вважають, що вони повністю безкарні і ніхто на них не знайде управу, але приклад Лазаренка показав, що в один момент весь цей замок, побудований з корумпованих грошей, може бути зруйнований просто незалежним прокурором і ніколи ви не знайдете ніякої пощади від цих слідчих, тому що вони будуть робити свою справу професійно в Америці і будуть саджати вас в тюрму, навіть якщо ви будете кричати на весь світ, що це політичні переслідування», – застерігає Лещенко.

Залишається не 15 закладок в інтернеті, а книга – Кіпіані

Робота над «Американською сагою про Павла Лазаренка» тривала два роки. Частину її накладу поширять серед студентів факультетів журналістики, частину – продаватимуть через торгові мережі, запевняє Сергій Лещенко. Ідея об’єднати 12 раніше опублікованих на «Українській правді» частин розслідування у повноцінну книгу Сергію Лещенку запропонував колега – засновник сайту «Історична правда» Вахтанг Кіпіані.

Книга буде уроком, можливо, для частини українських політиків чи чиновників
Вахтанг Кіпіані
«Зараз багато хто каже: навіщо ви пишете про Лазаренка, ви пишіть про сучасне. Але Сергій і пише. Має бути показано суспільству зло, люди мають почитати, як він половину будь-якого бізнесу на території Дніпропетровської області забирав собі. Це підведення певної риски і плюс для журналістів, адже ми робили цей проект певною мірою для молодих журналістів, щоб вони почитали, як робляться розслідування, як треба використовувати різні типи джерел і щоб потім вони теж писали. Книжка є квінтесенцією розслідування. Залишається не 15 закладок в інтернеті, а є книга, яка буде лежати в бібліотеках, яка буде прочитана і яка буде уроком, можливо, для частини українських політиків чи чиновників», – сподівається Кіпіані.

Грант у розмірі 48 тисяч гривень на видавництво «Саги» Сергій Лещенко отримав від фонду «Відродження». Раніше цей фонд виділяв 23 тисячі гривень на поїздку в США, щоб він міг взяти інтерв’ю у Павла Лазаренка одразу після його виходу з тюрми. Проте зробити цього не вдалося. У книзі взагалі немає прямої мови Лазаренка, окрім як офіційних свідчень. Після закінчення розслідування та презентації книжки Сергій Лещенко припускає: «навряд чи колись Лазаренко повернеться в Україну, а тим паче буде відвертий».
  • Зображення 16x9

    Ірина Стельмах

    На Радіо Свобода працюю з вересня 2012 року. У 2011 році отримала диплом бакалавра журналістики ЛНУ імені Івана Франка. Того ж року вступила на магістратуру у Могилянську школу журналістики. Активно вдосконалюю знання англійської, польської та болгарської мов. Займалась плаванням, дублюванням фільмів та серіалів українською .

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG