Доступність посилання

ТОП новини

250 екіпажів автомобілів із 10 країн прибули у Львів на перегони


250 екіпажів із 10 країн світу прибули у Львів на автоперегони, щоб відродити цю традицію у місті. Адже у 1932 році львівські автоперегони отримали статус Гран-Прі. Кажуть, у Монте-Карло перегони розпочались лише на три роки раніше від Львова.

Вже від самого ранку в п’ятницю біля ретро-машин зібрались натовпи автолюбителів, від найстарших до найменших. Чоловіки розглядали салони автомобілів, двигуни, розпитували у власників подробиці. Найменше авто фестивалю – машина Peel P 50, найстарше – американський Brush 1911 року, який привіз польський учасник перегонів. Також представлено ретро-пожежні машини 1914 року. З Польщі загалом прибуло близько 60 автомобілів, із Литви – 20.

1800 кілометрів проїхав львів’янин Андрій і його друзі зі Швейцарії на дивовижному «Фольксваген Жук», якому понад 40 років.

«Наш колега живе у Європі, машина його була знищена і ми йому допомагали її відремонтувати. Привезли сюди показати, а потім знову відженемо у Європу. Це була машина ще його батька. Це машина для душі, люди від таких автівок шаліють у світі», – говорить львів’янин.

Професійний автогонщик із Варшави знову у Львові

Друзі жартують, що у варшав’янина Збігнєва Сухарди у жилах тече не кров, а бензин. Автопарк чоловіка – 25 ретро-машин. Одну з них, «Ягуар», каже він, придбав шведський король.

Збігнєв Сухарда – племінник колишнього ректора львівської політехніки у 30-х роках минулого століття, хіміка Едварда Сухарди. Тому для нього Львів – дуже рідне місто, де він знає кожен куточок. Тут у роки Першої світової війни загинув його дід.

Збігнєв Сухарда – професійний автогонщик. Він кермував із Варшави у Львів на своєму «Порше», якому майже півстоліття.

Мій батько і дід змагались в автоперегонах
Збігнєв Сухарда
«Моїм улюбленим автомобілем є «Ферарі». Я маю чотири гоночні автомобілі. Мій батько і дід змагались в автоперегонах. Для мене це життя, люблю швидкість. Правда, дорогою зламалась машина, коли презентували її, але завтра братиму участь у змаганнях. Я у Львові добре почуваюсь», – каже поляк.

Автоперегони на ретро-машинах – це і жіночий фестиваль. Екіпаж жінок із Литви на їхніх маленьких автівках побував у Криму, а на батьківщині постійно учасниці перегонів організовують мандрівки історичними місцями.

Автоперегони «львівським трикутником»

Автоперегони у Львові відбуватимуться за зразком 30-х років, тобто «львівським трикутником», кількома вулицями міста. Цікаво, що переможцем львівських перегонів Гран-Прі у 1932 році став світовий гонщик Рудольф Карачіолла.

У червні 1933 року у Львові востаннє провели автоперегони. Але вони відродились сьогодні, наголосив організатор фестивалю, власник «Запорожця» Роман Фернеза.

«Чи є ще на теренах Східної Європи місто, яке розігрувало Гран--Прі?! Це як наша «Формула-1». Якщо подивитись історично щодо нашої історії Гран-Прі, то тут є два автомобілі, гоночний і спортивний, які теоретично могли брати участь у перегонах у 30-х роках, які могли б тоді побачити на львівських вулицях», – зауважив організатор фестивалю.

22 червня у Львів прибудуть учасники ралі «Пекін-Париж», а це – майже сто старих автівок, які 25 днів мандрували Європою та Азією.
  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG