Доступність посилання

ТОП новини

Українець переправляв за кордон цінні археологічні артефакти – СБУ


На Дніпропетровщині судитимуть чоловіка, який переправляв за кордон цінні артефакти тисячолітньої давнини. Про це повідомили в УСБУ в Дніпропетровській області.

За даними відомства, встановлено, що 40-річний непрацюючий мешканець Дніпропетровська скуповував у колекціонерів та «чорних» археологів особливо цінні артефакти для подальшого продажу за кордоном. Він збував культурні цінності через мережу інтернет, проводячи аукціони, потім відправляв їх за кордон поштою у дрібних пакетах під виглядом запасних частин або сувенірів, використовуючи вигадані прізвища.

«Попереджено спробу незаконно перемістити до Російської Федерації двох фібул черняхівської культури, двох натільних хрестів доби Київської Русі, срібний перстень, скроневе кільце та бронзовий кістень доби Київської Русі, медаль періоду турецької війни та кам’яну сокиру доби енеоліту», – йдеться у повідомленні..

За даними правоохоронців, під час обшуку за місцем помешкання чоловіка виявили та вилучили 987 предметів історичної спадщини (археології, палеонтології та нумізматики) Скіфського періоду, доби Київської русі, Черняхівської культури та періоду енеоліту. Відповідно до висновків експертів, відправлені ним за кордон предмети мають культурну та історичну цінність. Грошова цінність вилучених речей не оприлюднюється.

Матеріали справи, порушеної за статтею «Контрабанда», із затвердженим прокуратурою обвинувальним актом спрямували до суду.
XS
SM
MD
LG