Доступність посилання

ТОП новини

В Україні святкують день святої Трійці


В Україні православні і греко-католики святкують у неділю святої Трійці, одне з найбільших християнських свят, – як і православні і вірні інших християнських церков східних обрядів, які користуються юліянським чи неоюліянським календарем, деінде у світі.

Свято, що настає на 50-й день після Великодня, називають також П’ятидесятницею, а в народі – Зеленою неділею. Ще одна назва – день сходження Святого Духа.

Президент Віктор Янукович у вітанні до свята, зокрема, заявив, що воно набуває особливого забарвлення напередодні відзначення цього року 1025-річчя хрещення Київської Русі, «нагадуючи про древньоруські традиції». Він також висловив радість, що належить до сильного духом народу.

Керівники держави – президент Віктор Янукович, голова Верховної Ради Володимир Рибак, прем’єр-міністр Микола Азаров та інші чільники – взяли участь у святковій службі Божій у Свято-Успенській Києво-Печерській Лаврі УПЦ (Московського патріархату).

Міністерство внутрішніх справ повідомило, що охорону громадського порядку й безпеку громадян під час святкових культових відправлень із нагоди дня святої Трійці забезпечуватимуть майже 15 тисяч працівників міліції та 110 військовослужбовців внутрішніх військ, зокрема, в Лаврі в Києві – 179 міліціонерів.

За оцінками МВС, в майже 11 тисячах храмів та інших культових споруд цього дня візьмуть участь у службах Божих загалом майже 4 з половиною мільйони людей.
XS
SM
MD
LG