Доступність посилання

ТОП новини

У Дем’яновому Лазі на Прикарпатті вшанували пам’ять невинно вбитих українців (ФОТО)


Панахидою, спільною молитвою і хвилиною мовчання розпочалося в неділю віче-реквієм за невинно убієнними українцями в меморіальному комплексі Дем’янів Лаз біля Івано-Франківська, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

Вже традиційно з часу розкопок у 1989 році на місці масових поховань закатованих енкаведистами у Станіславській тюрмі людей тут у час Зелених свят вшановують їхню пам’ять.

Та якщо були роки, коли в Дем’яновому Лазі збиралося по кілька сотень тисяч людей, то сьогодні прийшло 200–300. Про це говорив у своєму виступі голова Братства ОУН-УПА Карпатського краю Фотій Володимирський і запитував: «Чому що не рік, то менше народу? Чи ми все зробили в нашій українській державі? Чи ми так задоволені владою, задоволені тими порядками, що є в державі? Ми забули за тих українців, які були замордовані більшовицькою Москвою».

На думку колишнього учасника визвольних змагань, така політика потрібна тим, хто «ненавидить Україну і не хоче української держави», а в парламенті таких половина, вважає Фотій Володимирський.

Народний депутат Олександр Сич у своєму виступі заявив, що «завжди найбільша небезпека для України йшла зі сходу: то зі степу, то з боку московської імперії, а сьогодні – з нашого внутрішнього бандитського кримінального Сходу». Він закликав протистояти цьому, щоб не було нових Дем’янових Лазів.

Тільки на Прикарпатті таких Дем’янових Лазів є десятки, якщо не сотні, сказав голова Івано-Франківської обласної ради Василь Скрипничук. За його словами, ще не всі імена встановлені, ще «не дійшли ні руки, ні сили до того, щоб кожного знайти і відкопати по лісах і криївках, похоронити по-людськи, поставити хрест і помолитися за упокій їхньої душі».

«Вони загинули тільки за те, що були українці, що належали до цієї чудової нації, тому тисячі і сотні тисяч людей були замордовані, були вивезені, були просто вбиті», – наголосив Василь Скрипничук.

В Дем’яновому Лазі у кількох могилах перепоховано понад півтисячі людей, яких розстріляли у 1941 році перед відступом Червоної Армії. Учасники поминальних заходів до цих могил поклали вінки і квіти.
XS
SM
MD
LG