Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликала Пакистан розслідувати вбивство своїх громадян (ВІДЕО)


Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Тіла вбитих у Пакистані іноземців доставили до Ісламабада

Міністерство закордонних справ України закликало в неділю уряд Пакистану ретельно розслідувати розстріл групи туристів, серед яких були українські громадяни, вжити заходів на підвищення безпеки для українських громадян, що перебувають на території Пакистану, а також справедливо покарати винних і виплатити родинам загиблих належну компенсацію.

МЗС також наполегливо рекомендує українським громадянам, у тому числі і групам альпіністів, які планували ближчим часом здійснити підняття на вершини в регіоні гори Нанґа-Парбат, перенести ці плани.

Україна гостро засуджує тероризм, прояви якого не можуть бути виправданими будь-якими гаслами та ідеями, і вважає неприпустимим напад на мирних громадян, які популяризували туристичний потенціал Пакистану та не становили ніякої загрози, мовиться в заяві МЗС.

Президент Віктор Янукович і прем’єр-міністр Микола Азаров висловили співчуття родинам загиблих. Голова уряду також розпорядився створити в Кабінеті міністрів міжвідомчий оперативний штаб для розслідування обставин загибелі українських громадян і надання допомоги родинам загиблих. Зокрема, це стосується транспортування тіл загиблих на батьківщину. Крім того, МЗС має забезпечити роботу цілодобового контактного центру, а також стежити за долею інших громадян України в Пакистані.

В МЗС у неділю повідомляли, що посольство України в Пакистані відкрило «гарячу лінію» за телефонами 00923078888416, 00923008545101 (номери пакистанські).

Відповідальність за розстріл у ніч на неділю десяти людей, серед них п’яти громадян України, а також, за попередніми даними, трьох Китаю й одного Росії, і ще одного пакистанця, в гористому і мальовничому регіоні Ґілґіт-Балтистан, що займає північ підконтрольної Пакистанові частини Кашміру, взяли на себе пакистанські таліби. Вони заявили, що будуть убивати іноземців, щоб домогтися від США припинити удари по них із безпілотних літаків.

Міністр внутрішніх справ Пакистану Чаудгрі Нісар Алі Хан повідомляв, що нападники на альпіністський базовий табір під Нанґа-Парбат, дев’ятою найвищою вершиною світу, були вдягнені в однострої місцевої воєнізованої патрульної служби.

На відміну від інших частин Кашміру, де триває напруженість у відносинах між Пакистаном та Індією і діють збройні ісламські повстанці, Ґілґіт-Балтистан донедавна вважався безпечним місцем для іноземців, хоча останніми роками там ставалися напади сунітських радикалів на представників місцевої шиїтської меншини. Нинішній напад на іноземців – як виглядає, перший в історії регіону Ґілґіт-Балтистан, який фактично адмініструється Пакистаном, але формально до складу конституційної території Пакистану не належить.
XS
SM
MD
LG