Доступність посилання

ТОП новини

У Криму сумують через смерть колишнього дисидента Олександра Лавута


Олександр Лавут
Олександр Лавут
Лідери Меджлісу кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв і Рефат Чубаров висловили сьогодні співчуття рідним і близьким відомого правозахисника і дисидента Олександра Лавута, який помер учора, 23 червня, у Москві. Керівники Меджлісу назвали його «справжнім другом кримськотатарського народу».

За словами Мустафи Джемілєва, Олександр Лавут у радянські часи зробив «чи не найбільшу чорнову роботу, щоб кримськотатарська проблема була відомою», і його смерть викликала «щирий сум у Криму».

Олександр Лавут був автором і редактором антирадянського самвидаву, з 1968 року брав участь у випусках «Хроники текущих событий», у 1974–1980 роках став одним із її головних авторів.

Олександр Лавут народився 4 липня 1929 року. Закінчив механіко-математичний факультет Московського державного унівенситету, викладав математику в Казахстані та Україні, працював програмістом. Наприкінці 1960 років Олександр Лавут разом із Сергієм Ковальовим увійшов до складу Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР. 1980 року був засуджений до трьох років таборів, із 1983 по 1986 рік перебував у засланні.

У травні 2012 року Лавут відвідав Крим і взяв участь у заснуванні «Кримського Форуму правозахисників» – міжнародної організації колишніх антирадянських дисидентів.

Поховають Олександра Лавута 26 червня у Москві. У церемонії прощання візьме участь делегація Меджлісу, повідомив Мустафа Джемілєв.
XS
SM
MD
LG