Доступність посилання

ТОП новини

Екс-прем’єр Італії Берлусконі отримав 7 років в’язниці за секс із неповнолітньою


Комбіноване фото: колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі і Каріма ель-Махруґ (Рубі)
Комбіноване фото: колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі і Каріма ель-Махруґ (Рубі)
Рим – Колишній прем’єр-міністр Італії Сільвіо Берлусконі засуджений до 7 років позбавлення волі і надалі не зможе обіймати державні посади в країні. Таке рішення ухвалив у понеділок суд Мілана, визнавши політика винним у сексуальних зв’язках із неповнолітньою дівчиною і зловживанні службовим становищем. Так завершився найскандальніший судовий процес Італії стосовно Сільвіо Берлусконі, що тривав три роки. Але вирок іще не набув чинності.

Прокуратура просила для Сільвіо Берлусконі 6 років в’язниці, однак судді повелися суворіше і додали екс-прем’єрові ще рік покарання. Сім років – найбільший термін, який досі присуджували політикові за іншими зловживаннями.

Це все організовано для того, щоб прибрати мене з політики
Сільвіо Берлусконі
Як засуджений, так і його адвокати та армія прихильників відкидають обвинувачення. «Це все організовано для того, щоб прибрати мене з політики», – заявив Берлусконі після оголошення вироку.

Його адвокат Нікколо Ґедіні сказав: «Для мене вирок цілком очікуваний, ми будемо подавати це рішення суду на апеляцію у швидкі терміни, як це передбачено законом. Не йдеться про те, чи вирок суду став суто політичним або ні. Йдеться про те, що оголошений сьогодні вердикт поза межами будь-якої логіки, поза межами юридичних фактів».
Берлусконі засудили за зв’язок із неповнолітньою повією
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Історія «Рубі-ґейту»

Нинішній вирок стосується гучного скандалу, що сколихнув Італію три роки тому. За даними слідства, Сільвіо Берлусконі влаштовував у приватних резиденціях вечірки. І під час однієї з них мав інтимний зв’язок із марокканкою Карімою ель-Махруґ (на прізвисько Рубі), якій тоді не було 18 років. Це в Італії вважається порушенням закону і трактується як секс із малолітніми.

Ба більше, коли цю дівчину затримала поліція в Мілані, звинувативши її у крадіжці, сам Берлусконі, перебуваючи тоді у Парижі на важливій зустрічі, подзвонив у відділок. Він вимагав звільнити затриману, сказавши, що вона була «племінницею Мубарака», екс-президента Єгипту. З цим пов’язане і обвинувачення у зловживанні службовою посадою. Саме після цього телефонного дзвінка з Парижа у травні 2010 року і розгорівся великий скандал «Рубі-ґейт» довкола екс-прем’єра та сексуальних послуг елітних повій.

Вибуховий резонанс

Вирок набув широкого міжнародного резонансу і вкотре сколихнув й без того нестабільне політичне життя Італії.

Фактично засудили цілу корупційну систему, створену, як виглядає, самим паном Берлусконі
Массімо Джанніні
«Не слід дивуватися такому суворому рішенню суддів. У даній ситуацій головне, що вражає, це те, що фактично засудили цілу корупційну систему, створену, як виглядає, самим паном Берлусконі під час його «шляхетних вечірок», – коментує вердикт журналіст Массімо Джанніні.

Нині при владі в Італії уряд двох провідних партій, одна з яких, правоцентристська «Народ свободи», напряму керована Берлусконі. Побоюються, що черговий, третій, вердикт стосовно політика похитне кволі позиції кабміну Енріко Летти.

Але, як зауважує більшість італійських аналітиків, навряд чи правоцентристам вигідно йти на вибори. Адже після такого вердикту їхньому лідерові партія не здобуде переконливої підтримки електорату. Не виключають, що на політичну сцену замість медіамагната вийде його дочка, 47-річна Маріна Берлусконі. Саме її деякі оглядачі називають наступною лідеркою правоцентристів. Після вироку батькові Маріна Берлусконі заявила, що «цей процес умисно надуманий, щоб знищити політика»

Тож політична ситуація в країні і доля провідної партії Берлусконі залишається під питанням.

Нинішній вирок міланського суду має швидше громадське й політичне значення для Італії, ніж для конкретного обвинувачуваного Сільвіо Берлусконі. 76-літній екс-прем’єр навряд чи піде до в’язниці. Попереду тривалий апеляційний процес, до якого передбачливий політик вже готовий. Оглядачі не сумніваються, що нинішній вердикт кардинально змінить сценарії в італійській політиці, яка майже 20 років залежить від Сільвіо Берлусконі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG