Доступність посилання

ТОП новини

Часу в України залишається обмаль – ЄС


Люксембург – Поле можливостей для підписання угоди з Євросоюзом про асоціацію звужується, а плану «Б» у разі невиконання Україною умов немає. Так вважає єврокомісар із питань розширення та сусідства ЄС Штефан Фюле. Тим часом, маючи у понеділок у Люксембурзі чи не останню нагоду переконати європейських високопосадовців у рішучості Києва щодо асоціації, голова українського уряду Микола Азаров сказав, що до Вільнюського саміту Україна все ж буде готова.

«Ми беремо на себе зобов’язання для того, щоб їх виконувати», – зазначив український прем’єр-міністр Микола Азаров, переконуючи ЄС, що саміт у Вільнюсі має завершитися підписанням угоди про асоціацію.

Тим часом, коли офіційний Київ висловлює впевненість, що, докладаючи зусиль для виконання трьох умов, він «рухається правильним шляхом», такої впевненості серед європейців стає чимраз менше.

«Деякий прогрес в Україні є, але ще багато треба зробити», – вважає єврокомісар Штефан Фюле. Зокрема, він знову нагадує, що запасного плану в наближенні України до ЄС не існує. Водночас і проведення реформи судової системи, і ухвалення виборчого закону, і унеможливлення вибіркового правосуддя – всі три головні умови для підписання угоди про асоціацію залишаються однаково важливими та обов’язковими для виконання, каже він. «Часу залишається обмаль», – наголосив єврокомісар, звертаючись і до представників уряду, і до української опозиції.

Намагаючись розвіяти сумніви присутніх, прем’єр-міністр Азаров дещо двозначно додав: «Все, що ми робимо, – це в наших інтересах, в інтересах України. Я б не підписався під жодним пунктом, якби він не відповідав національним інтересам. Ось і все».

Асоціація під загрозою – польський дипломат

Тим часом виглядає на те, що чимало держав, зокрема, Польща, яка завжди підтримувала українські євроінтеграційні прагнення, починають втрачати надію на успіх України на Вільнюському саміті.

Підписання угоди опинилося під загрозою
Радослав Сікорський
«Підписання угоди про асоціацію між ЄС і Україною в листопаді у Вільнюсі опинилося під загрозою», – заявив у понеділок зранку міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Після дня дискусій із колегами у Євросоюзі його думка не змінилася.

Ми закликаємо українську владу поспішати
Радослав Сікорський
«Нас непокоїть те, що Україна може не виконати тих трьох умов, від яких залежить підписання угоди про асоціацію. Тож ми закликаємо українську владу поспішати», – заявив польский дипломат.

Голова МЗС Польщі нагадує, що донині вже відбулося багато зустрічей, а Євросоюз докладав багато зусиль, щоб вплинути на Київ для прискорення процесу реформ. Однак тепер часу залишилося зовсім мало, каже Радослав Сікорський.

«Процес приготувань, прогрес України нам треба буде оцінити, а ця оцінка потребує тижнів, – заявив він. – Тому сьогодні ми звертаємося до української влади і наголошуємо особливо: Україна має час до кінця літа, якщо хоче мати підпис у Вільнюсі. Якщо ж вона з цим не впорається, то нам важко буде знайти «план Б». Насамперед маю на увазі реформу законів про прокуратуру та щодо виборів. Інакше це буде втраченою можливістю».

Польський міністр водночас додав: якщо український парламент спроможеться ухвалити ці закони, то Польща зробить все, що в її силах, щоб схилити на бік України інших європейських партнерів.

Україну треба заохочувати реформуватися – Литва

Шведський міністр закордонних справ Карл Більдт також притримується думки, що Україна «дещо просунулася у виконанні вимог ЄС, але цього недостатньо».

Водночас голова дипломатичного відомства Литви Лінас Лінкявічус вважає, що зневірюватися в успішному підписанні угоди про асоціацію з Україною ще рано. Представник країни, яка з 1 липня головуватиме у Раді Євросоюзу, вважає, що «необхідно заохочувати Україну продовжувати реформи та досягти результатів у трьох головних сферах, в яких ЄС хотів би бачити з українського боку відчутний прогрес, а саме: у виборчому процесі, реформі судової системи та щодо вибіркового судочинства».

Щодо часу, який залишився у Києва для виконання всіх критеріїв, що дадуть можливість підписати угоду про асоціацію та зону вільної торгівлі, то Єврокомісія, закликаючи пришвидшити реформи, вважає, що остаточне рішення буде ухвалене у жовтні Радою міністрів закордонних справ.
XS
SM
MD
LG